Доходите на домакинствата отбелязват спад четири години пореда, три процента

...
Доходите на домакинствата отбелязват спад четири години пореда, три процента
Коментари Харесай

Какви предизикателства очакват Путин след изборите

Доходите на семействата означават спад четири години пореда, три % повече руснаци живеят в беднотия в този момент по отношение на пет години по-рано.

© Sergei Karpukhin Още по тематиката
Русия изненадващо още веднъж е в криза

От юли насам стопанската система е в техническа криза, считат в JPMorgan Chase
16 яну 2018
Русия ще покрива недостига в бюджета с фонда за гарантиране на пенсиите

Решението на Москва демонстрира, че ориста на бъдещите генерации на страната е по-малко значима от запълването на държавната хазна през днешния ден
3 яну 2018 Предстоящите президентски избори в Русия след по-малко от месец са повече условност в сравнение с нужда. Според изследванията на съветски социологични организации успеха на сегашния президент е сигурна - данните предсказват победа с близо 70% от вота за Путин. Но на фона на надигаща се съпротива и митинги тази година Путин ще показа програмата си за идващите шест години.

За задачата неизбежният президент ще употребява годишното си послание към Народното събрание в четвъртък. Речта се предава директно и обичайно се случва в края на годината, само че този път датата беше изместена, с цел да съответствува с предизборната акция. Планът на Путин е явен - да прокара измежду недоволните от метода на живот жители известието за стопански разцвет.

Накъде се движи Путин и съветската стопанска система

Задачата пред Путин се обрисува нелека. Протестите на опозицията не са единственият знак за растящото неодобрение на руснаците. Според данни на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) над 90% от популацията смята, че икономическата обстановка през 2016 година е по-лоша спрямо шест години по-рано, като песимистите са главно измежду групата с ниски приходи. Историята е сходна по отношение на други знаци - 70% не са задоволени от стандарта си на живот и единствено половината смятат, че идващото потомство ще живее в по-добри условия.

За растящия скептицизъм в Русия способстваха няколко фактора. Между 2014 и 2016 година цените на основната суровина за експорт - суровия петрол, паднаха от 108 $ за барел през септември 2013 година до под 30 през февруари 2016 година, което се отрази и върху цената на рублата, написа Financial Times. Негативен резултат от същия интервал имаха и глобите наложени в резултат на съветската интервенция в Украйна и анексирането на Крим.

Снимка от шествието, проведено за трета поредна година в чест на убития Борис Немцов. Немцов беше убит през февруари 2015г. в Москва от незнаен причинител

Фотограф: Maxim Shemetov

От началото на 2015 година до края на третото тримесечие на 2016 година брутният вътрешен артикул (БВП) на Русия намаляваше. През второто тримесечие на 2017 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 2.5% на годишна база, само че по-късно последва закъснение. Според данни на Световната банка стопанската система ще означи растеж от 1.7% тази година и 1.8% през идната, което е повече от 1 прочие пункт под междинното за света.

Положителен сигнал е спадът на инфлацията, която доближи предкризисни равнища - малко под 2%. В пика на рецесията през 2015 година потребителските цени доближиха растеж от близо 17%. Фискалният баланс в Русия също усъвършенства равнищата си, като наклонността се чака да се задържи и следващата година.

Сред главните проблеми на страната са и слабите вложения. Още през 2012 година - две години преди началото на рецесията в страната, растежът на вложенията се забави, като през 2013 година доближи сериозно ниски равнища. Заради неналичието на задоволително вложения в инфраструктура, образованието, дигитализацията и автоматизацията в индустрията цената на производството се повишава, което слага страната на губещата страна на международния пазар.

Сега наподобява, че Путин в последна сметка е решил да насочи погледа си от присъединяване на Русия в интернационалната политика към протичащото се вкъщи. От мнения на президента тази година стана ясно, че кабинетът му обмисля съществени промени, в това число повишение на възрастта за пенсиониране - в този момент 55 години за дамите и 60 години за мъжете, по-високи вложения в опазването на здравето, образованието и науката, технологията и инфраструктурата. Показателно е и самото изместване на датата на обръщението. Не е ясно обаче по какъв начин сходни промени ще бъдат признати измежду гласоподавателите, в случай че не доведат до съответни резултати.

Интересно е каква информация ще подбере екипът на президента за речта му на следващия ден. Според Bloomberg предходната седмица съветската национална статистическа работа манипулирала данни, с цел да потвърди, че разполагаемият приход на семействата през януари е на същите равнища по отношение на същия интервал година по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР