Доходът на банките от такси и комисионни нарасна с 5,2%

...
Доходът на банките от такси и комисионни нарасна с 5,2%
Коментари Харесай

545 милиона лева взеха банките от такси

Доходът на банките от такси и комисионни набъбна с 5,2% и доближи 545 млн. лева през първата половина на годината, сочат данните на Българска народна банка. Ниските лихви също имат позитивна роля за облагите на банките. Към края на юни чистият лихвен приход на трезорите е 1,4 милиарда лева, което е растеж с 33 млн. лева (2,4%) на годишна база.

Продължителното задържане на лихвите на ниски нива лимитира повишаването на приходите от лихви, само че оказва и позитивни резултати върху доходността на кредитните институции, показват от Българска народна банка. Ниските лихви дават опциите на банките да притеглят финансови запаси евтино, а наред с това основават условия за нараснало търсене на заеми и подкрепят правилното обслужването на съществуващите отговорности. Наред със сериозния растеж на приходите банките са свили административните си разноски, където влизат и парите за заплати, с 0,8%. В резултат към края на юни облагата на банките доближава рекордните 918 млн. лева През идващите месеци трезорите също имат положителни резултати като към края на август облагата им е 1,2 милиарда лева, което е растеж с 11,4% на годишна база.

Отпуснатите от банките заеми към края на юни са в размер на 63,1 милиарда лева, като през второто тримесечие се усилиха с 1,4 милиарда лева (2,2%). Най-голям растеж в безспорен размер имаха заемите за семейства (с 568 млн. лева.) и за нефинансови предприятия (с 496 млн. лева.). Като най-голям напредък има при жилищните и потребителските заеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР