Договорът за добросъседство с Македония не трябва да остава еднократен

...
Договорът за добросъседство с Македония не трябва да остава еднократен
Коментари Харесай

Румен Радев: Договорът за добросъседство с Македония помете недоверието

Договорът за добросъседство с Македония не би трябвало да остава еднократен акт. Това съобщи българският държавен глава Румен Радев на днешната си публична аудиенция в Скопие.

По думите на президента договорът за добросъседство сред България и Република Македония " опустоши " недоверието, резервираността и страха в връзките сред страните. Договорът би трябвало да даде началото на необратим развой на доста по-интензивно съдействие.

Официалното посещаване в Република Македония на Румен Радев е по покана на сътрудника му Георге Иванов и е първата аудиенция на български държавен глава в Македония след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство.

На днешната среща беше реализирано единодушие като продължение на Договора за добросъседство сред двете страни да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство. Документът ще регламентира взаимната поддръжка на двете страни в областта на сигурността и защитата.

Македонският президент ще гостува публично на военния церемониал във връзка Деня на храбростта и празника на Българската войска на 6 май в София, а по-късно двамата президенти ще отпътуват за Ново село, където ще отдадат респект на гроба на починалите български воини, стана ясно от срещата на държавните глави.

" България постоянно е била един от най-силните юристи на европейската вероятност на Република Македония ", съобщи българският президент. По негово мнение европредседателството на България дава исторически късмет на всички страни от района европейска и евроатлантическа интеграция. Радев посочи, че страните постоянно могат да разчитат на българската поддръжка.

Още работа има за Македония по пътя към Европейски Съюз, изясни Румен Радев. Позитивно е развиването в двустранните връзки с помощта на интензивния политически разговор. Чувствителен е растежът в стокообмена и туризма, означиха държавните глави на срещата.

Двамата президенти се Надяват позитивната наклонност да продължи. Тя в къси периоди ще се материализира в по-добра транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност и ще докара до засилен продан в стопанската система, търговията, културата, образованието и науката.

По отношение на договарянията на Република Македония за наименованието на страната, които се организират с Гърция, Румен Радев пожела открити, почтени и интензивни договаряния сред двете страни. Радев посочи, че за българската страна е значимо в бъдещото название на Република Македония да няма географски определители, които да бъдат интерпретирани като искания към България.

" Нашите две страни са естествено предопределени за взаимно съдействие ", безапелационен беше Радев. Той посочи, че в този момент удостоверяваме нашата непосредственост и градивния прогрес на двустранните ни връзки и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване.

Македонският президент Георге Иванов съобщи, че договорът е и доказателство, че страната им няма териториални искания и в Конституцията им няма разпореждания за иредентизъм.

" Искаме нашите другарски връзки да бъдат образец за добросъседство в целия балкански район ", съобщи президентът на Република Македония. Той изрази вяра, че в къси периоди страната му ще стартира договаряния за участие в Европейския съюз и ще получи покана за участие в НАТО.

Българският президент сервира венец на гроба на революционера Гоце Делчев в църквата " Свети Спас " в Скопие. Митрополитите от Българската православна черква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Република Македония.

На президента Радев предстоят срещи и с ръководителя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, с водачи на парламентарно показани политически партии в Македония и с управлението на икономически камари в страната.

Очаква се по време на визитата на президента Радев да бъдат подписани два меморандума за съдействието сред български и македонски бизнес организации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР