Договорът от Маастрихт или Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски

...
Договорът от Маастрихт или Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски
Коментари Харесай

Подписан е Договорът от Маастрихт

Договорът от Маастрихт или Маастрихтският контракт (официално Договор за Европейски съюз) е подписан на 7 февруари 1992 година в град Маастрихт, Холандия сред членовете на Европейската икономическа общественост и влиза в действие на 1 ноември 1993 година по време на комисията Делор. Договорът докара до основаването на Европейския съюз (ЕС) и бе резултат от обособени полемики по отношение на икономическия и политическия съюз. Променен е с влезлия в действие на 1 май 1999 Договор от Амстердам.
По своята същина Европейският съюз съставлява обща рамка за развиването на интеграция сред страните, членуващи в него. Тя включва 2 съществени посоки:
общ (единен) пазар, управителен от съществуващите и по-рано общности – Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС), Европейска общественост за атомна сила (ЕВРАТОМ) и Европейската икономическа общественост (ЕИО)
вкарва Общата външна политика и политика на сигурност (ОВПС) и Сътрудничеството в региона на правораздаването и вътрешния ред (СОПВР)
Договорът регламентира активността на органите на Европейския съюз (Европейски парламент, Съвет на Европейския съюз, Европейска комисия, Съд на Европейските общности, Сметна палата на Европейския съюз и други) и дефинира минималните пълномощия на Съюза в региона на културата, опазването на здравето, отбраната на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други. Решено е и да се сътвори Европейски валутен съюз с обща парична единица, по-късно наречена евро.
С контракта Европейска икономическа общност се преименува в Европейска общественост (ЕО), а година по-късно става ЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР