Догодина изпитът по български език за седмокласниците ще бъде на

...
Догодина изпитът по български език за седмокласниците ще бъде на
Коментари Харесай

Важно: Промени Във Ваканциите И Изпитите На Учениците!

Догодина изпитът по български език за седмокласниците ще бъде на 17 юни, а този по математика - на 19 юни. Матурите за XII клас остават през май.

Според зам.-министър Таня Михайлова преместването на датите за седмокласниците се постанова поради новата Наредба за оценяването. Според нея те учат до 30 юни, а изпитите би трябвало да са две седмици преди края на образователната година.

" Много постоянно и родители, и учители споделят " доста са рано изпитите, ние не съумяваме да вземем целия материал. Това също е една стъпка за това да бъдат малко по- спокойни и да имат повече време ", разяснява тя.

Заради по-късните дати на изпитите след VII клас акцията следващата година по кандидатстването ще бъде най-вече през месец юли. От министерството се надяват тя да е завършила до 1 август.

На родителите, които евентуално ще кажат, че през юли и август към този момент водят децата на море, Таня Михайлова отговари, че кандидатстването след VII клас е един път и изисква съществено отношение. И въпреки всичко, всеки миг заповедта за датите ще бъде качена за едномесечно разискване. Миналата година към този момент беше изработен опит изпитите да бъдат изтеглени през юни, само че след наставнически реакции бяха върнати назад.

" Няма различен инструмент, посредством който да чуем публичното мнение с изключение на публичното разискване. Тоест разумно е да има мнения, разумно е да има разнообразни отзиви ", сподели още зам.-министърът.

Колкото до ваканциите - есенната ще бъде четири дни, като е понижена с един ден. Коледната остава 11 дни, само че още на 2 януари децата ще би трябвало да са на учебно заведение. Пролетната ще е от 30 март до 7 април и е понижена с един ден. Именно по-малките ваканции предпоставят графика на образователното време да не навлиза в месец юли, каквото предложение имаше предходната година.

" Това стана за сметка на едни по- дълги зимни ваканции, които бяхме планували. Да се съобразим и с публичното мнение, при започване на юли няма да навлизаме като образователно време ", сподели Михайлова.

Краят на новата образователна година остава неизменен. Началото й обаче няма да е навръх 15-и септември, който се пада в събота, а на 17-и, понеделник.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР