Догодина или най-късно през 2021-ва ще бъде въведена нова, модулирана

...
Догодина или най-късно през 2021-ва ще бъде въведена нова, модулирана
Коментари Харесай

Стоките поскъпват заради нова екотакса

Догодина или най-късно през 2021-ва ще бъде въведена нова, модулирана екотакса, която ще се събира за разделното събиране на боклука. Това плануват тактиките на Евросъюза за кръговата стопанска система и за пластмасите, разгласи през вчерашния ден изпълнителният шеф на " Екопак България " Тодор Бургуджиев при представянето на годишния доклад на сдружението. Какъв ще бъде техният размер и по какъв начин те ще повлияят върху цените на стоките, към момента е рано да се каже, само че сигурно ще има повишаване, добави той.

Според Бургуджиев най-справедливо е такса боклук да се дефинира на правилото " замърсителят заплаща ", а не както е сега, съгласно данъчната оценка на парцела. Затова в обозримо бъдеще ще бъдат въведени " умни контейнери " за разделно събиране на боклука. Те ще го теглят и ще издават касови бележки. В бъдеще, като се изключи че ще бъдат олекотени, пластмасовите бутилки до 3 литра ще се създават с неотделяеми капачки. Етикетите върху тях ще бъдат от същата материя, от която са направени и главното тяло и капачката, за да се усъвършенства преработването им.

Проблем съгласно Бургуджиев основава преработването на капсулите за кафе. Те са дребни, само че в тях има по едно и също време пластмаса, алуминиево фолио и кафе. На никого не му се занимава с тях, макар че у нас има добре развита рециклираща промишленост.

Предстои и откриването на цех за преправка на пластмасови торбички в Елин Пелин. Осем типа пластмаси има на пазара за преработване у нас. 500 лева коства звук пластмаса от бутилки. Полиетиленът пък е с негативна цена, тъй като в Западна Европа не го преработват, а заплащат по 100 евро на звук някоя страна от Изтока да го купи. В България също се внасят боклуци. Циментовият цех в Девня работи с РДФ гориво, което се внася от Италия, разясни Бургуджиев. Според него и през 2018 година компанията " Екопак България " е запазила водачеството си с над 40% пазарен дял. Общо сдружението е оползотворило 101 000 т боклуци. Неговата активност покрива 2,5 млн. души от популацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР