Догодина Германия ще влезе в лека рецесия, прогнозира Съветът на

...
Догодина Германия ще влезе в лека рецесия, прогнозира Съветът на
Коментари Харесай

Икономисти предлагат данък „богатство“ в Германия

Догодина Германия ще влезе в лека криза, предвижда Съветът на икономическите мъдреци – институция, която поучава всяко държавно управление и в нея влизат петима професори по стопанска система.

Те посъветваха държавното управление да вкара налог „ взаимност “ върху най-богатите в Германия, с цел да може да финансира идващите пакети с ограничения, облекчаващи ситуацията на междинната класа и хората с ниски приходи.

Предложението им бе подкрепено от социалдемократите и зелените, които ръководят в коалиция дружно с либералите. Именно либералите обаче излъчиха финансовия министър Кристиан Линднер, а той към този момент изрично отхвърля да подвига каквито и да е налози.

„ Правителството не има намерение да подвига налози. В тази обстановка би трябвало да вършим тъкмо противоположното – да облекчаваме “, съобщи Линднер.

Председателката на Съвета на икономическите мъдреци Моника Шницер обаче отбрани предлагането си.

„ Когато страната дава помощ даже и на най-добре печелещите, то би трябвало тази помощ по някакъв метод да се върне в бюджета. Евентуално повдигане на налози в действителност би трябвало да се отнася единствено и само до хората с най-високи приходи “, съобщи тя.

Според Линднер обаче хората с най-високи приходи към този момент дават задоволително за финансиране на страната. Подкрепи го и организацията на работодателите, които приканиха държавното управление да облекчава допустимо най-вече огромния бизнес и работодателите, с цел да не се губят работни места.

Пакетите с ограничения за облекчение на жителите, които държавното управление до момента одобри, ще костват на бюджета 135 милиарда евро до 2024 година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР