Доброволци участват в усилията за разширяване на местообитанието на най-емблематичните

...
Доброволци участват в усилията за разширяване на местообитанието на най-емблематичните
Коментари Харесай

Спасявайки бразилската златна маймуна, един зелен коридор наведнъж

Доброволци вземат участие в напъните за разширение на местообитанието на най-емблематичните и застрашени типове в селските региони на Рио де Жанейро интериор — златният лъв тамарин

От DIANE JEANTET Associated Press 11 ноември 2023 година, 11:16 ч.

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО -- Десетки младежи коленичиха под жаркото слънце тази седмица навътре в селските региони на Рио де Жанейро, засаждане на зелен кулоар, който ще бъде предстоящ безвреден проход за най-емблематичния и заплашен тип в района, златния лъвски тамарин.

300-те дървесни разсада, които те засадиха тази седмица – високи единствено инчове сега – в последна сметка ще свържат две елементи от гората дружно. Това е най-новата от поредност начинания за еволюционен напредък на горите, водени от природозащитници, осигуряващи все по-голямо местообитание за маймуната.

Доскоро голото и изсъхнало място земята, която презасаждаха, принадлежеше на притежател на ранчо, който беше изрязал дърветата й за пасища на наедрял рогат добитък.

Неистовното обезлесяване в продължение на епохи е унищожило тази част от атлантическата гора на Бразилия, единственото място в света, където може да се откри дребната маймуна с меден цвят, чието лице е оградено от копринена грива. С по-малко от 5000 индивида, той се смята за заплашен тип.

„ Един от най-големите проблеми е фрагментацията на гората “, сподели Луис Пауло Фераз, изпълнителен шеф директор на асоциацията Golden Lion Tamarin, известна с португалския си акроним AMLD. „ В противоположен случай маймуните стартират да се чифтосват в личните си фамилии. “

Ferraz споделя, че маймуните са прекомерно уплашени, с цел да прекосят няколкостотин метра гола земя, която от време на време разделя два острова зелена растителност, страхувайки се, че може да станат плячка на по-големи хищници, като огромни котки. Оттук и нуждата от зелени коридори. праправнучката на Чарлз Дарвин. Към английския ботаник се причислиха шепа млади натуралисти, които наблюдават експедицията с платноходка, подхваната от Чарлз Дарвин преди съвсем 200 години, довела до неговата доктрина за еволюцията.

„ Той дойде в бразилската гора Мата Атлантика и имаше миг на изясненост... висшо прекарване, където се почувства едно цяло с природата “, сподели Дарвин, когато тя влезе в гората, известна със своите изумително многообразие от мъхове, папрати и друга растителност.В балдахина горе дребните златни маймунки с дълги опашки скачаха от един клон на различен. „ Едно от най-трайните прекарвания в живота му “, добави тя.

Преди колонизацията от португалците през 16-ти век, биомът на атлантическата гора е покривал 330 милиона акра (повече от 500 000 квадратни мили) наоколо до бразилското крайбрежие. По-малко от 15% от това остава през днешния ден, съгласно The ​​Nature Conservancy.

В съответния район на атлантическата гора, където могат да бъдат открити златни лъвски тамарини, гората е намаляла до единствено 2% от първичния си размер, сподели Фераз.

Насажденията от захарна тръстика и кафе бяха главната причина за ранното обезлесяване. След това идва градското развиване и пасищата за добитък. През 70-те години на предишния век, когато учените започнаха да се пробват да спасят типа, съгласно AMLD са останали единствено 200 златни лъвски тамарини.

В Бразилия животното се трансформира в знак за запазване на дивата природа, даже фигуриращ в банкнотата от 20 реала на страната.

Напоследък организацията с нестопанска цел за просвета и запазване купува земя от фермери и ранчо за добитък притежатели, които по-късно залесяват, едно парче по едно. Те купиха първи имот от 137 хектара (339 акра) през 2018 година и различен от 180 хектара (445 акра) през ноември.

Процесът е муден и безценен, защото изисква тежка и постоянна поддръжка, изключително през първите няколко години. Но е възнаграждаващо.

На земята голите хълмове, закупени от AMLD през 2018 година, които те започнаха да залесяват през идната година, възвърнаха живата си зеленина, покрита със здрава гора и населявана от доста скотски типове, които могат да проследят с помощта на камерите за нощно виждане.

И макар неприятния припадък на жълта тресчица през 2018 година — когато популацията спадна с повече от 30% за няколко месеца — в този момент има повече златен лъв тамарини, в сравнение с когато и да е от началото на напъните за запазване.

Според последното изследване на асоциацията, оповестено по-рано тази година, има към 4800 индивида.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > ___

Продуцентът на Associated Press Diarlei Rodrigues способства за този отчет.

Нагоре Истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и даже на живо

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР