Доброволци под ръководството на Международния червен кръст и Сирийския арабски

...
Доброволци под ръководството на Международния червен кръст и Сирийския арабски
Коментари Харесай

В бунтовнически анклав край Дамаск започна евакуация на тежко болни

Доброволци под управлението на Международния червен кръст и Сирийския арабски червен полумесец изтеглиха четирима тежко заболели пациенти от региона на Източна Гута - размирен анклав край Дамаск, обсаден от силите на режима в Сирия. В околните дни се чака това да се случи с още 25 души, само че стотици други също се нуждаят от здравна помощ, съобщи Би Би Си.

Източна Гута е под блокада на режима от 2013 година и в следения от бунтовници регион живеят 400 000 души, за които се грижат едвам 107 доктори. Той е измежду така наречен " деескалационни зони ", обозначени от Русия и Иран след среща в Астана по-рано тази година. Преди няколко седмици обаче сирийските управляващи ожесточиха дейностите си, с цел да отвоюват анклава.

Хуманитарни организации от дълго време алармират за дефицит на храни, гориво и медикаменти - обстановка, която се усложнява в тежката зима. В Източна Гута по техни данни има има деца със болести като рак, които сега могат да се излекуват, само че те незабавно би трябвало да бъдат изведени.

Евакуацията е почнала след дълги договаряния със страните, участващи в спора, заяви медията, цитирайки Сирийския арабски червен полумесец. Според представители на Организация на обединените нации са били нужни позволения от сирийското държавно управление, с цел да бъдат позволени коли за спешна помощ и конвои с помощи в Източна Гута.

Миналата седмица Ян Егеланд, координатора по филантропични въпроси в Организация на обединените нации, предизвести, че в случай че броят на хората в " предпочитания лист " за медицински евакуации е намалял (към ноември бил е 494 души), това е " не тъй като евакуираме хора, а тъй като те умират. "

Организацията също предизвести, че делът на децата, страдащи от недохранване на възраст под 5 години се е нараснал пет до шест пъти спрямо 2011 година и е достигнал 11.9% от всички деца в тази категория, които се намират под блокада.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1253)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР