Добрич. Центърът за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в

...
Добрич. Центърът за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в
Коментари Харесай

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е отличен като пример на добри практики в доклад на авторитетната организация „Четири лапи“

Добрич. Центърът за отбрана на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич е отличен като образец на положителни практики в отчет на авторитетната организация „ Четири лапи “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Отчетени са положителните резултати, реализирани посредством отговорно ръководство и развиване на положителни практики. В отчета се показва, че ЦЗПЖ се отличава от множеството български зоопаркове с естествения си пейзаж и изискванията за развъждане на животните, които наподобяват оптимално естествената природа. На територията на зоопарка има разнообразна широколистна и иглолистна растителност от 35 дървесни типа.

Животните се отглеждат в необятни естествени ограждения, а някои типове птици, овце, кози и костенурки се отглеждат свободно. За облекчение на посетителите е построено високо оборудване, което разрешава наблюдаването на всички местообитания в зоологическата градина. Експертите от „ Четири лапи “ означават като добра процедура на зоологическата градина деликатното обмисляне на сбирката от животни и съобразяването ѝ с наличните условия и потенциал. Зоопаркът не отглежда екзотични животни и огромен брой огромни хищници, за които няма финансовия и кадрови запас да се грижи. В случай на замяна на животни с други зоологически градини, управлението на зоопарка е не по-малко взискателно към изискванията, в които ще живеят животните, които изпраща, като се правят предварителни инспекции.

Не остават незабелязани и двете кафяви мечки, които се отглеждат в Центъра. Берна и Костадин населяват най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров, с обща повърхност от над 0,5 хектара, в който има три езера, две от които са свързани с неестествен водопад. Мечкарникът е построен преди осем години по план за трансгранично съдействие с Румъния. Проектът включва и построяването на езеро за фламинго, склад, кухня, лечебница и пространства за изолираност. Реализацията на сходни планове е инструмент, посредством който зоологическите градини могат да усъвършенстват своята материална база. Двете мечки се усещат удобно в местообитанието си, което дава отговор на характерните потребности за типа. Центърът за отбрана на природата и животните осъществя целенасочена активност за запазване и размножаване на застрашени типове, като кон на Пржевалски и европейски бизон. Центърът взе участие в интернационалните планове и развъдни стратегии за увеличение на популацията на редките типове в природата. В отчета на „ Четири лапи “ се показва и действието на зоопарка като избавителен център за диви животни и птици като локализира, транспортира и рехабилитира диви животни в неволя и при опция ги връща в естествена среда. Част от избавените животни са сови, кукумявки, сърни, щъркели, костенурки, пеликани и дребен писклив орел. Центърът за отбрана на природата и животните разполага с добре самостоятелен учебен център.

Зоопаркът поддържа съдействие със студенти посредством стратегия за стажове, организира беседи на британски и български език с училищен групи, както и лятно зелено учебно заведение за деца. ЦЗПЖ работи интензивно за привличане на съидейници и развива сполучливо дарителска и доброволческа стратегия. Местни производители поддържат зоопарка като подаряват част от продукцията си за храна на животните. Къщата на носатите мечета е реновирана с безвъзмездната помощ на локална компания. Зоопаркът осъществя непрекъснати усъвършенствания в материалната база и работи целеустремено за популяризирането на активността си и за привличане на доброволци и донори, посредством организация на разнообразни събития и информиране на обществеността. В умозаключение отчетът отбелязва, че Център за отбрана на природата и животните – Добрич е един от дребното образци за зоопарк на територията на България, който дава отговор на минималните наложителни условия за лиценз и употребява естествените дадености за развъждането на типове животни, за които има нужните запаси и потенциал.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР