Добрич. С две събития Дом-паметник Йордан Йовков“ отбелязва 125 години

...
Добрич. С две събития Дом-паметник Йордан Йовков“ отбелязва 125 години
Коментари Харесай

Магдалена Трифонова, Дом-паметник „Йордан Йовков“: Петър Дачев е добър художник и публицист и е хубаво неговото творчество да достигне до по-широк кръг от публика

Добрич. С две събития Дом-паметник „ Йордан Йовков “ отбелязва 125 години от рождението на създателя Петър Дачев, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . В началото на годината Литературният музей в добруджанския град провежда конкурс „ Между словото и багрите “ и показа Петър Дачев като добър публицист.

„ Последните три години бяха с акцент Петър Дачев и неговото творчество. Представихме галерия „ Непознатият Цариград “ - рисунки и пейзажи от в действителност непознатия Цариград, през 2018 година През идната година подредихме друга галерия - морски пейзажи от Балчик и Каварна с чисто лятна тема. Тази година е знакова и е обвързвана със 125 години от рождението на художника, в действителност той е незнаен, малко известен и може би това е повода от време на време да представяме негови картини или да организираме състезания, свързани с неговото име и творчество. Той е добър художник и журналист и този факт би трябвало да стигне всеобщо до необятната публика и посетителите на Дом-паметник „ Йордан Йовков “, уточни Магдалена Трифонова.

Тя напомни, че Петър Дачев е отдалечен потомък на Софроний Врачански, на Г. С. Раковски, на Алеко и Стефан Богориди. Роден е в град Котел, само че в детството му фамилията се изселва и се открива в град Добрич. Затова и добруджанци постоянно се връщат към неговата памет. До 1 септември посетителите на Дом-паметник „ Йордан Йовков “ имат опция да се сродят с приказния и тайнствен свят на младия Дачев. В музея са изложени 31 произведения от първата независима галерия на художника в София през април 1924 година в Тръпковата изложба. „ Дебютът на Петър Дачев преди съвсем век е повече от обещаващ, защото незнайният юноша, приближаващ от Варна, е посрещнат с поощрение от художествената рецензия “, уточни Магдалена Трифонова.

По думите ѝ забавни са отзивите в периодическия щемпел за представянето на тогава младия създател, който няма професионално обучение като художник. Изложбата е посрещната доста топло и задушевно от културната общност. Ана Каменова във вестник „ Свободна тирада “ загатва, че публиката се придвижва в една страна на сънища и приказки, откъсвайки се от действителното. Изложбата е в стила на модернизма.

„ През 20-те години на предишния век се обрисува характерен и единствен за стила на Петър Дачев напредничав метод. Пресъздава тематики и хрумвания, които вълнуват човечеството. Видни са митологични и древен сюжети, тълкования на художествено слово. В изложбата можем да забележим приказния град, показан в по-тъмни нюанси. Доминиращи цветове са зеленото, аленото и синьото. В нюанси на черното и мрачното са показани моменти, които са някак си като контрасти в самата художествена интерпретация на Петър Дачев “, сподели Магдалена Трифонова.

През 2002 година тази първа галерия на художника е показана в Националната художествена изложба в столицата. Година по-късно тя гостува в Художествена изложба „ Илия Бешков “ в град Плевен. Няколко от картините през 2013 година са включени в огромна и забавна експозиция на Националната художествена изложба в столицата, отдадена на българския модернизъм. Редом до картините на Гео Милев, Сирак Скитник са изложени и картини на Петър Дачев. За първи път Дом-паметник „ Йордан Йовков “ в Добрич експонира картини от тази първа галерия на художника, представяйки го в светлината на модернизма. Любопитен факт е, че музеят в добруджанския град има в своя фонд други 4000 произведения на Дачев.

За ранните му картини Сирак Скитник написа: „ Картините носят белега на един нов свят. Строго самостоятелни, те ни разкриват един многостранен и необичаен гений “. По думите на Магдалена Трифонова, новата галерия в Дом-паметник „ Йордан Йовков “ е в действителност вълнуваща, тъй като показва самобитността на Петър Дачев.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР