Добрич. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Р

...
Добрич. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Р
Коментари Харесай

България е закъсняла с модернизацията на Въоръжени си сили, особено на фона на съюзниците й в региона

Добрич. Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Р България Румен Радев участва на деня за високопоставени посетители на Международното обучение „ Шабла 2017 “. Държавният глава следи бойни стрелби на формирования за Противовъздушна отбрана от Българската войска, взаимни пробни и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от Военновъздушни сили и Военноморски сили, пукотевица с ракетни комплекси от Сухопътни войски. Участие взеха и формирования от въоръжените сили на Република България, Република Сърбия, Украйна и Съединени американски щати. На събитието участваха министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и неговите заместници вицеадмирал Емил Евтимов и генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Гостите следиха дейностите на българските задгранични формирования за противовъздушна защита и на тези от българската тактическа авиация.
По-късно президентът даде брифинг за публицисти. Президентът Румен Радев прикани за постигането на баланс в средствата, отделяни за рационализация на Българската войска и придобиването на нова техника, и стимулирането на персоналния състав. Той съобщи, че в случай че не стартира модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката измежду страните от НАТО. По думите му България е закъсняла с модернизацията на своите Въоръжени сили, изключително на фона на нашите съдружници в района, които от дълго време отделят 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита. Президентът даде за образец Гърция и Полша. По думите на Румен Радев постигането на 2% от Брутният вътрешен продукт не значи безусловно генериране на отбранителни качества и е належащо да се мисли доста съществено и за качеството на тези 2%. Според президента България не може повече се да чака, тъй като въоръжените сили са на ръба и от дълго време са на сериозния най-малко. Той акцентира също, че подготовката на персоналния състав е един от най-важните аспекти на отбранителните ни качества. По думите на Румен Радев както военни, по този начин и цивилните от военните ни сили би трябвало ясно да знаят своята вероятност що се отнася до професионалното им развиване, изискванията за подготовка и обществения статус, тъй като той е доста значим фактор за една добра мотивация в работата.
Президентът даде доста висока оценка на извършеното тактическо бойно обучение в Шабла, поради усложнената метеорологична конюнктура, която беше много динамична, както и самата трудност на учението, включващо стрелби от вида земя-въздух, земя-земя, въздух-въздух и въздух-море.
Пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракчанов заяви, че отчетът за случая с падналия, по време на обучение край Варна, боен хеликоптер, при който почина майор Георги Анастасов е подготвен. По думите му неприятна маневра и неприятни метеорологични условия са аргументите за рухването на бойния вертолет „ Пантер “. Каракачанов съобщи, че оттук насетне би трябвало да се акцентира на избавителни дейности и реагиране при сходни произшествия на самия летателен състав. Той добави, че е тъпо, че изводите се вършат след трагичния случай, а не преди този момент.
По тематиката за средствата за българското въоръжение Красимир Каракачанов разяснява, че е значимо да бъдат направени рационални финансови планове и парите на българския поданик да бъдат разходени вярно. Той акцентира, че са факт ниските заплати на военнослужещите и всичко, което те извършват с възторг, е демонстрация на национализъм и предпочитание да извършват своя дълг по конституция. Министърът на защитата добави също, че макар случаите обществото би трябвало да има доверие на водачите, тъй като са извънредно добре готови. Каракачанов не се ангажира с изтъкване на точна цифра с какъв брой би трябвало да бъде нарастването, тъй като по думите му политиците елементарно посочват числа, след което нещата не се получават по този начин, както е декларирано. Според Каракачанов колкото повече е нарастването на заплатите на военнослужещите, толкоз по-добре би било.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР