Добри новини за метрото в София. Чешки влакове ще возят

...
Добри новини за метрото в София. Чешки влакове ще возят
Коментари Харесай

Чешки влакове ще возят пътници в софийското метро

Добри вести за метрото в София. Чешки влакове ще возят пасажери в софийското метро през есента на 2026 година Това оповестиха от „ Метрополитен “ на страницата си във Facebook.

От компанията осведомят, че новите четиривагонни мотриси ще бъдат създадени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –„ Шкода ”. Плановете са новите влакове да влязат в употреба по линии 1, 2 и 4.

„ Целта е с въвеждането в употреба през 2026 година на осемте влака и на изграждащата се сега междинна станция сред спирките „ Сливница ” и „ Обеля ” да се понижат интервалите на придвижване по линии 1, 2 и 4, поради повишаването на пътникопотока през последните две години и след стартирането на новата метростанция. Очаква се тя да обслужва в вероятност над 8000 пасажери от трите жп посоки в западна посока “, показват от „ Метрополитен “.

Договорът за изработването и доставката на осем влака „ Шкода ” сред Столична община и чешкия конгломерат е подписан на 13 юли м.г., а на 20 септември влезе в действие с формалния старт на съглашението, се прецизира в известието. До 20 септември 2026 година мотрисите би трябвало да са доставени и подготвени да возят пасажери.

„ На 24 ноември 2023 година одобрихме плана на влаковете, тъй че чешкият производител може да премине към идната фаза – избор на снабдители и обезпечаването на части на влаковете. Съгласно времевата стратегия до края на януари 2025 година ще бъдат подготвени осемте коша на мотрисите. След това имаме заводска приемка, която се прави на място.

Първият трен ще бъде подготвен пред юли 2025 година, вторият през август, третият – през ноември, а последният осми трен би трябвало да бъде признат през март 2026 година ”, заяви ръководителят на плана за доставката и въвеждането в употреба на влаковете доктор инж. Николай Николов от „ Метрополитен ”.

Влаковете ще пътуват по стоманен път до София, прикачени към влакови композиции. Според проектите на производителя през май 2026 година и осемте влака би трябвало да са в София. Вагоните ще бъдат оборудвани със система за видеонаблюдение в салоните, ще имат и климатик.

Ще има места за инвалидни колички и колела, означават от „ Метрополитен “ в обявата. Максималната скорост, която ще развиват, е 90 км/час. Първият трен, който дойде, ще бъде подложен на тествания и по-късно ще се вкара в употреба. Същото ще се случи и с останалите седем.

Стойността на поръчката е 134 млн. лв.. Досега са платени 30% задатък и 10% за планиране посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 с безплатна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейски Съюз. За останалата сума „ Метрополитен ” кандидатства по стратегия „ Развитие на районите ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР