Добри новини! Съществува лесен (макар и леко скъп) начин да

...
Добри новини! Съществува лесен (макар и леко скъп) начин да
Коментари Харесай

Ето защо тежите по-малко на екватора

Добри вести! Съществува елементарен (макар и леко скъп) метод да отслабнете! Просто би трябвало да се качите на самолета и да се доближите до екватора. Тук ще тежите малко по-малко, в сравнение с в случай че се намирате наоколо до полюсите. Да кажем, че вашият дом е на Северния полюс. Ако отидете в Кения, ще тежите към 0,5 % по-малко.

Защо? Обикновено одобряваме гравитацията за константа – и да, в случай че подскачате на полюсите или екватора, надали ще забележите разлика.

Въпреки това гравитацията по цялата планета не е равномерна, както прочее и самата Земя. И нашият дом, сходно на другите планети, е по-изпъкнал на екватора – специфичност, породена от въртенето на планетата към оста ѝ.

Въпреки че силата на въртене оказва въздействие върху вас, избутвайки ви на открито и неутрализирайки леко резултата на гравитацията, формата на планетата визира най-вече на тежестта ви. Колкото по-отдалечени сте от дадена маса, толкоз по-малко въздействие оказва тя (в гравитационно отношение) върху вас, както и вие върху нея. Съответно когато сте до екватора, гравитацията ви визира по-слабо, в сравнение с наоколо до полюсите, защото се намирате по-далеч от по-голямата част от земната маса.

Ако не желаете да пътувате чак до екватора, можете също по този начин просто да се претеглите в самолета. Земното притегляне на борда отслабва леко и надлежно човек, който тежи 68,03 кг на повърхността на Земята, ще тежи 68,00 кг на 3048 метра във въздуха.

Каквото и да вършиме обаче, не се претегляйте на земята на Северния полюс.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР