„Добри християни, добри граждани“: Папата призова Китай в Монголия маса

...
Папа Франциск каза на католиците в Китай да бъдат добри
Коментари Харесай

Папа Франциск каза на католиците в Китай да бъдат „добри християни и добри граждани“, обръщайки се към Пекин по време на посещението си в съседна Монголия.

Отношенията между Ватикана и Пекин, които нямат официални дипломатически отношения повече от 70 години, са напрегнати относно управлението на католиците в Китай въпреки споразумението по въпроса през 2018 г.

След литургия в столицата на Монголия Улан Батор в неделя, Франциск насочи вниманието си към официално атеистичен Китай, някои от чиито граждани долетяха за посещението на папата.

Придружаван от епископа на Хонконг Стивън Чоу и неговия почетен епископ кардинал Джон Тонг Хон, 86-годишният папа каза, че те се присъединяват към него, за да изпратят „топъл поздрав към благородния китайски народ“.

Чоу посети Пекин през април – първото посещение на хонконгски епископ от повече от 30 години.

„На хората желая най-доброто“, каза папата. „Към китайските католици ви моля да бъдете добри християни и добри граждани.“

В тълпата на литургията имаше китайка, която беше пътувала до Монголия от град Сиан в северозападната част на Китай.

Тя каза, че е било „доста трудно да дойде“, разкривайки, че двамата организатори на поклонението на нейната група са били задържани в Китай.

„Нека ви кажа, толкова ме е срам да държа [китайското] национално знаме“, каза тя.

„Но трябва да го задържа и да кажа на папата колко ни е трудно.“

В Монголия има само около 1450 католици и литургията, водена от папата в столицата, включва почти цялата общност.

В Китай има около 10 до 12 милиона католици, които продължават да назначават епископи без одобрението на Ватикана като част от кампания за „китизиране“, предназначена да гарантира подчинение само на управляващата комунистическа партия. През април Пекин назначи нов епископ за Шанхай, най-голямата епархия в страната.

Друга китайка на литургията в Монголия каза, че се чувства „толкова благословена“, че е присъствала на службата и е видяла папата.

„Да имаме собствена религия не означава, че сме против страната си“, каза жената от провинция Хъбей пред агенция АФП. „Ние всъщност се молим за нашата страна.“

Фразата, използвана от папата в неделя – „добри християни и добри граждани“ – е тази, която Ватиканът използва често, опитвайки се да убеди комунистическите правителства, че даването на повече свобода на католиците само би помогнало за социалния и икономически прогрес на техните страни.

Ватикана използва същата фраза за Виетнам, който през юли подобри отношенията си, като позволи на Ватикана да има постоянен папски представител в Ханой.

Ватиканът поиска от Китай да разреши подобен офис в Пекин.


Чоу, който ще бъде направен кардинал от папата този месец, каза пред репортери на папско събитие в събота, че се надява църквата в Хонконг да бъде „мост“ с континентален Китай.

Наричайки себе си „поклонник на приятелството“, папа Франциск възхвали добродетелите на Монголия по време на посещението си, но предупреди за опасностите от корупция и влошаване на околната среда, две големи предизвикателства, пред които е изправена нацията.

Качеството на въздуха в столицата е едно от най-лошите в света, а скандал с злоупотреби предизвика масови улични протести миналата година.

Огромни части от страната също са изложени на риск от опустиняване поради изменението на климата, прекомерната паша и минното дело.

Папата ще напусне Монголия по-късно в понеделник.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР