Добре сме, спокойно е около нас, бойните действия са далече

...
Добре сме, спокойно е около нас, бойните действия са далече
Коментари Харесай

Капитанът на "Царевна":На борда на „Царевна" не са стъпвали украински или руски войници в нито един момент

Добре сме, умерено е към нас, бойните дейности са надалеч кораба. Това сподели капитан Павел Павлов в изявление за предаването „ Тази събота " по бТВ.

По думите му директна заплаха за екипажа е имало в моментите, в които бойните дейности са били в непосредствена непосредственост до кораба. „ Такива моменти съществуват, не знаеш какво може да се случи, от къде кое гърми, от къде идват снаряди, от къде се чуват звуци, тежко е. Като цяло мина по-тежката част и в този момент наподобява по-спокойно. Основното място на екипажа беше ниско долу в машината, където е под равнището на кея, където е по-спокойно ", изясни Павлов.

На борда на „ Царевна " не са стъпвали украински или съветски бойци в нито един миг, съобщи той. „ Корабът е пленник на този град - Мариупол, и пристанището. Има доста останали хора, които бяха в региона, като заложници на корабите, само че не е имало случаи някои персонално да ни заплашва, както и на другите кораби не знам да е имало ", сподели капитан Павлов.

По думите му безвредната евакуация на екипажа е предполагала напредване от трапа на кораба до качването на хората на някакво транспортно средство, което ще обезпечи сигурността. В региона на пристанището обаче такива не се позволяват и екипажът е трябвало да се придвижи на своя отговорност и по свое предпочитание, отвън региона на врата, с цел да бъде извозен. „ Това е зона, която не се знае кой от къде може да открие огън и да рани някой. Един от нашите сътрудници реши на своя отговорност да напусне кораба независимо. Явно му е пристигнало допълнително страстта. Направихме връзка с офиса и ги предизвестих за това и те ми споделиха да изчакам вероятно връзката с Външно министерство, само че той изрично отхвърли и напусна кораба. Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се изтеглят хората от борда. След като момчетата видяха, че той отиде и без да бъде стрелян се върна, заяви им, че има доста малко време и екипажът взе доста бързо решение. Искаха по избор да изоставен кораба и си проведоха подготовката и доста бързо се изнесоха с бяло знаме и по инструкциите на външно министерство за вдишване на пътя за безвредното място ", изясни капитан Павлов.

Уверение от Министерство на външните работи не е било дочакано от моряците поради късия прозорец, който е бил даден за евакуация, добави капитанът.

По-ранна евакуация съгласно него не е била допустима поради интензивността на бойните дейности в региона. „ Още от 13 март се прави тази скица за вероятно извеждане. Тече със знанието на екипажа и надлежно им е дадена директива по принцип по какъв начин да бъдат готови, който има предпочитание да бъде евакуиран. В тези моменти, когато вероятно имаше подготвеност от Външно министерство, тогава ситуацията беше извънредно тежка. Тогава никой не се съгласи от екипажа да чака евакуация и към този момент тука последните дни, когато беше по-спокойно и като видяха, че морякът, който слезе от кораба по лично предпочитание се върна, незабавно се съгласиха ", описа капитан Павлов.

Останалите на „ Царевна " моряци имат вода и храна. „ Чака се разрешението на съответните военни вероятно да може да се върви по брега, да вършим някакви корабни действия. Чакаме да се разчисти единия кулоар, с цел да може да излезе кораба от някъде. Всеки се опасява, само че въпреки всичко имаме някаква отговорност като цяло - към кораба и към работодатели. Смятам да издържим почтено, по тази причина сме останали. Хората са с стабилно държание, с вярата всичко да приключи добре и корабът да бъде изведен и по живо, по крепко да се приберем в България ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР