Добре познатата в България ваксина за туберкулоза или т.нар. БЦЖ

...
Добре познатата в България ваксина за туберкулоза или т.нар. БЦЖ
Коментари Харесай

100-годишната БЦЖ ваксина може да помогне в борбата с COVID-19

Добре познатата в България ваксина за туберкулоза или така наречен БЦЖ ваксина е обект на няколко изследвания в битката с COVID-19. Целта е да се ревизира дали тя обезпечава спомагателна помощ на тялото ни в битката с ковид, намалявайки интензитета на заболяването, написа „ Блумбърг “.

Ваксината за „ Бацил на Калмет и Герен “, откъдето идва името BCG, ще бъде сложена на 4000 медицински служащи в Австралия, които са на първа линия в битката с COVID-19. При опитът на едната част ще бъде сложена композиция от БЦЖ и противогрипна ваксина, а на другата част – единствено противогрипна ваксина, с цел да може да се направи съответно съпоставяне на резултатите.

Защо БЦЖ?

Традиционно тази ваксина се употребява в битката с туберкулоза, само че от появяването й преди 100 години медицинският свят следи нейното удобно въздействие върху други болести.

На доста места БЦЖ имунизацията се употребява като мощна имунотерапия за ранни стадии на рак на пикочния мехур.

Установено е, че имунизацията за туберкулоза „ научава “ първата линия на имунната система по какъв начин по-добре да се бори с инфекции.

При болест с новия ковид, заболяването COVID-19 на процедура обърква имунната ни система, заразявайки и част от имунните кафези. Те стартират да убиват здрави кафези и по този метод заболяването се утежнява доста по-бързо, защото изтощава ресурсите на нашата имунна система.

БЦЖ имунизацията учи тъкмо тези първи имунни кафези по какъв начин по-добре да разпознават инфекцията и да работят дейно. По-просто казано – имунната система работи като маратонец, а не като спринтьор.

„ Ваксината за туберкулоза подкрепя имунната система да разпознава и да се пази от доста разнообразни инфекции, да разпознава доста разнообразни вируси и бактерии по един по-общ метод “, изяснява Найджъл Къртис от университетът в Мелбърн, оглавил проучването в Австралия.

Експериментът в Австралия

Проучването би трябвало да продължи шест месеца и ще обхване 4000 здравни служащи в Австралия.

Едната част ще получат ваксина за сезонен грип, а другата част – за сезонен грип и БЦЖ. В случая, контролната група е тази без ваксина за туберкулоза.

Учените прецизират, че имунизацията няма да ни защищити от това да се разболеем от ковид, само че ще понижи интензитета на заболяването. Причината да се слага предпочитано на здравни служащи е точно епидемията от COVID-19 и непрекъснатата потребност от медицински експерти.

От Световната здравна организация предлагат експериментирането с БЦЖ ваксина. Според тях е значимо да се разбере дали в действителност тя облекчава болестта, изключително в случай, че лекуване и ваксина за COVID-19 скоро не се чакат.

Същото изследване потегля в Холандия, както и в Бостън, Съединените щати.

Връзка сред БЦЖ и по-висока заболеваемост?

Евтината ваксина за туберкулоза се слага на към 130 млн. новородени деца по целия свят всяка година. В България тя е част от наложителния имунизационен календар.

В елементи от Европа, обаче, това не е по този начин. Според няколко разнообразни изявления във „ Фармасютикъл джърнъл “ – формалният месечен вестник на Кралското фармацевтично общество, може да се откри връзка сред имунизацията с БЦЖ и интензитета на болестта в Европа. Според тях страни, в които БЦЖ имунизацията не се слага наложително, имат по-сериозна зараза от COVID-19, като Италия, Испания и Съединените щати, да вземем за пример.

Справка в уеб страницата на италианския Висш институт по опазването на здравето демонстрира, че имунизацията за туберкулоза се слага „ единствено в някои рискови категории “. Тя не е част от наложителния имунизационен календар на страната.

За Съединените щати ситуацията е сходно – БЦЖ имунизацията не е част от наложителния имунизационен календар, а се слага единствено на хора в риск от заразяване и то след консултация с доктор, сочи информация в уеб страницата на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите.

В Испания имунизацията също не е наложителна, демонстрира информация в уеб страницата на евопейския Център за надзор и предварителна защита на болесттите.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 379 20 8 17 Света 787438 2723 37846 165935 Заразени* Нови Починали България 379 20 8 Света 787438 2723 37846
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР