Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено

Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено ...

Реставратори: Дезинфекцията може да увреди иконите, да бъдат под стъкло.


Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено внимание, препоръчваме всяка икона, която има досега с посетители да бъде под защитно стъкло. Това от една страна ще защити самата икона, а от друга и миряните, като се осигури възможност за безопасно дезинфекциране на контактната повърхност.

Това каза пред БГНЕС Милена Донкова, която ръководи лабораторията по консервация и реставрация на Национална галерия.

Според специалистите по консервация и реставрация третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, такива на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план - и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.

„Професията ни е свързана с това да се грижим за произведенията на изкуство. Това всъщност беше и причината да напишем препоръка към църквата, с оглед на това дейностите по дезинфекция на храмовете да се извършва с повишено внимание", посочи Милена Донкова. Тя подчерта, че абсолютно адмирира усилената дезинфекция, която се извършва в условията на пандемия. „Това се налага, категорична съм! Просто трябва дезинфекцията да се извършва максимално контролирано, тъй като там има много произведения на изкуството. Голяма част от тези творби, които влизат в директен контакт с посетителите са иконите, така че на тях трябва да се обърне по-сериозно внимание що се отнася до дезинфекцията", подчерта тя.

Донкова изтъкна обаче, че дезинфекция с директен досег до творбата с препарати, които съдържат хлор, алкохол и др. не е препоръчително да се прави. Единственият начин, за защита на иконата е пред нея да има защитна повърхност - стъкло, плексиглас, въобще някаква прозрачна повърхност. „Тази повърхност може да се дезинфекцира без никакъв проблем и така от една страна да са защитени посетителите на храма, а от друга и самата икона", посочи специалистът.

Иначе влизайки доста често в църква, самата тя констатира, че голяма част от иконите, които са в директен контакт с хората са под стъкло. „Виждам, че в много от храмовете иконите са под стъкло и проблем с дезинфекцията няма да има, има обаче и църкви, в които върху иконите няма защитно покритие, това може да създаде предпоставки за повреди, при една евентуална директна дезинфекция", подчерта тя.

Експертното мнение на специалистите по консервация и реставрация от Национална галерия е изпратено до Св. Синод на БПЦ-БП.

Източник: cross.bg