Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено

...
Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено
Коментари Харесай

Реставратори: Дезинфекцията може да увреди иконите, да бъдат под стъкло

Добре е дезинфекцията в храмовете да се прави с нараснало внимание, предлагаме всяка икона, която има до момента с гости да бъде под защитно стъкло. Това от една страна ще отбрани самата икона, а от друга и миряните, като се обезпечи опция за безвредно дезинфекциране на контактната повърхнина.

Това сподели пред БГНЕС Милена Донкова, която управлява лабораторията по консервация и реституция на Национална изложба.

Според експертите по консервация и реституция третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, такива на алкохолна основа и други, съдържащи незадълбочено дейни субстанции (ПАВ), може да докара до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дълготраен проект - и до трайно и окончателно увреждане на творбите.

„ Професията ни е обвързвана с това да се грижим за творбите на изкуство. Това в действителност беше и повода да напишем рекомендация към църквата, предвид на това дейностите по стерилизация на храмовете да се прави с нараснало внимание ", уточни Милена Донкова. Тя акцентира, че безусловно адмирира усилената стерилизация, която се прави в изискванията на пандемия. „ Това се постанова, безапелационна съм! Просто би трябвало дезинфекцията да се прави оптимално следено, защото там има доста творби на изкуството. Голяма част от тези произведения, които влизат в пряк контакт с посетителите са иконите, тъй че на тях би трябвало да се обърне по-сериозно внимание що се отнася до дезинфекцията ", акцентира тя.

Донкова посочи обаче, че стерилизация с пряк допир до творбата с препарати, които съдържат хлор, алкохол и други не е целесъобразно да се прави. Единственият метод, за отбрана на иконата е пред нея да има защитна повърхнина - стъкло, плексиглас, изобщо някаква транспарантна повърхнина. „ Тази повърхнина може да се дезинфекцира без никакъв проблем и по този начин от една страна да са предпазени посетителите на храма, а от друга и самата икона ", уточни експертът.

Иначе влизайки много постоянно в черква, самата тя установи, че огромна част от иконите, които са в пряк контакт с хората са под стъкло. „ Виждам, че в доста от храмовете иконите са под стъкло и проблем с дезинфекцията няма да има, има обаче и църкви, в които върху иконите няма защитно покритие, това може да сътвори предпоставки за повреди, при една възможна директна стерилизация ", акцентира тя.

Експертното мнение на експертите по консервация и реституция от Национална изложба е изпратено до Св. Синод на БПЦ-БП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР