Добре е, че хората от нацията не разбират нашата банкова

...
Добре е, че хората от нацията не разбират нашата банкова
Коментари Харесай

Какви проблеми във финансовата индустрия на САЩ разкри крахът на стартъп банката SVB?

" Добре е, че хората от нацията не схващат нашата банкова и парична система, тъй като в случай че разбираха, имам вяра, че щеше да има гражданска война още на следващия ден заран ". Това споделя един от най-големите индустриалци на 20-и век и създател на автомобилната компания " Форд " (Ford), Хенри Форд.

Сега този откъс още веднъж е настоящ, откакто една от най-големите банки в Съединени американски щати - " Силикон вели банк " - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB) бе сложена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, а Федералната работа за отбрана на депозитите в Съединени американски щати (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите обезпечените депозити, които са в размер до 250 000 $.

Това е вторият по величина банкрут на финансова институция в Съединени американски щати и първи с сходни размери след финансовата рецесия, позната като " Голямата криза ", почнала през 2008 година, след банкрута на " Леман Брадърс " (Lehman Brothers) нa 15 септември същата година, написа в разбор Българска телеграфна агенция.

Какво се случи?

В сряда вечер основаната в Санта Клара, Калифорния, Ес Ви Би, която е ръководена от холдинговата компания " Ес Ви Би Файненшъл груп " (SVB Financial Group) разгласи, че ще търси нов капитал в размер на 2,25 милиарда $, с цел да покрие огромна загуба, настъпила в резултат на продажба на дългови принадлежности.

До решението на банката, която влагаше в започващи компании повече от 40 години и даде начална поддръжка на компании като " Сиско " (Cisco), " Бийонд Мийт " (Beyond Meat), " Шопифай " (Shopify), да разгласи, че търси капитал, се стигна, откакто стана ясно, че тя е продала на загуба част от облигациите (предимно американски държавни скъпи книжа) и други принадлежности (подкрепени с ипотека и от държавното управление скъпи книжа), които държи, за да си обезпечи ликвидност и да може да посреща отговорностите си да обслужва депозанти, които постоянно са започващи компании в региона на технологиите и медицината и фармацията.

Всичко това се случва на фона на изявления във профилираните издания в Съединени американски щати, в които се показва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно изтегляне на депозити от започващи компании след появила се информация за финансовото й положение, като за малко време са трансферирани в други банки. Голяма част от връзката, че нещо не е наред с Ес Ви Би e била популяризирана в " Туитър ", както и в затворени групи в други приложения.

Една част от започващите компании (ROKU, Camp.com), клиенти на Ес Ви Би, към този момент оповестиха, че или няма да могат да си платят настоящите отговорности към личния състав и снабдители, или ще го създадат със закъснения, което заплашва тази банкова рецесия да се трансферира и в действителния бранш.

Към момента на вдишване на контрола от американките управляващи през вчерашния ден, по данни на FDIC и регулаторните управляващи в Калифорния банката, която повече от 40 години поддържа стартъп екосистемата, е имала депозити на свои клиенти в размер на над 175 милиарда $ в края на предходната година (намалели доста в последните месеци и седмици - бел. ред), а голяма част от тях, или над 97 на 100, са такива, които надвишават размера, който страната поема да изплати. 

Какво се случва, в случай че се продадат дългови принадлежности преди падежът им и за какво това в този момент е проблем?

Продажбата на посочените нагоре активи на стойност 21 милиарда $ от дългови принадлежности за общо близо 91 милиарда $ бе избрана като " странна " от " Файненшъл таймс ", тъй като съгласно изданието Ес Ви Би е пласирала бумаги, чийто матуритет (падеж - бел. авт.) още не е настъпил.

Аксиоматично предписание на дълговите пазари е, че цената на дадена дългова книга, която инверторите купуват, е обратнопропорционална на доходността, която тя носи. В случая с Ес Ви Би, банката е купувала облигации и дългови принадлежности, обезпечени с ипотеки, в годините, когато лихвите по тях бяха релативно ниски. В последната година обаче Управлението за федерален запас на Съединени американски щати усили на няколко пъти главните си лихви, които от равнища 0-0,25 на 100 през 2022 година доближиха 4,5-4,75 на 100 сега. С това се покачиха и лихвите по дълговите принадлежности, като тези по 2-годишните американски държавни бумаги минаха над 5 на 100 за първи път от 2007 година, откакто по време на коронавирус пандемията удариха дъно от към 0,11 на 100.

Така съгласно описаното предписание всички облигации губят стойност, с цел да отговорят на новата пазарна действителност. Т.е. в случай че даден вложител е закупил облигация за 100 лв. и ваучър (лихва) от 0,25 стотинки, то при растящи лихви той би трябвало да я продаде по този начин, че новият й покупател да осъществя облага. Това става единствено с понижаване на цената на въпросната облигация, тъй като другояче купувачът би избрал да купи новоемитирани облигации, които към този момент оферират по-висока рентабилност.

В " странния " случай с Ес Ви Би данните демонстрират, че портфолиото й в размер на 91 милиарда $ по счетоводна стойност към този момент се е обезценило с 15 милиарда $ в резултат на общото повишение на лихвените проценти до 75 милиарда $. Това автоматизирано е пренесено като загуба.

Тази непокрита загуба е съвсем два пъти по-голяма от пазарната капитализация на холдинговата компания зад Ес Ви Би. Вследствие на оповестените планове за привличане на спомагателен капитал в четвъртък капитализацията на институцията се срина до 6,3 милиарда $ след поглъщане на акциите с над 60 на 100.

Интересен въпрос е дали банката просто не е могла да изчака дълговите й принадлежности да доближат матуритет, само че тук се крие и същинският проблем - би могла да го направи, в случай че не е била принудена да продава поради липса на ликвидност, която очевидно е била налице или директно е предстояла. 
Защо се срутват акциите и на водещите банки?
Макар и извършваща най-вече характерна активност по поддръжка на започващи компании, Ес Ви Би е 16-а по мярка на активите в Съединени американски щати и е кредитна институция, каквито са огромните играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици. 

След новината, че Ес Ви Би търси 2,25 милиарда $ пресен капитал под формата на акции и конвертируеми облигации, акциите на редица водещи банки поевтиняха. Германската " Дойче Банк " (Deutsche Bank) понесе срив от съвсем 8 на 100 незабавно откакто Ес Ви Би разгласи, че търси капитал посредством продажба на нови акции и други принадлежности, книжата на английската Ейч Ес Би Си (HSBC) се обезцениха с към 4,5 на 100, в Съединени американски щати тези на " Джей Пи Морган Чейс " (JP Morgan Chase) изгубиха 5,4 на 100, на " Ситигруп " (Citigroup) - над 4 %.

Причината за тези придвижвания може би е, че откакто положението на портфейла на Ес Ви Ти излезе " на ярко ", вложителите се тормозиха, че то може да прилича това на по-големите банкови " акули ", което ги накара да изтеглят част от капиталовложенията си в тях.

През ноември м.г. в. " Уолстрийт Джърнъл " писа, че в банковия бранш в Съединени американски щати действителната пазарна стойност на държаните от банките дългови бумаги (най-често американски ДЦК) са се обезценили с повече от 14 на 100 от началото на 2022 година Сред кредитните институции с най-голяма разлика сред счетоводната и пазарната стойност на държаните облигации бе посочена " Банк ъв Америка " (Bank of America), където в случай че те бъдат продадени, тя ще осъществя отрицателен резултат от 116 милиарда $ или 43 на 100 от целия капитал на банката.

Междувременно, както президентът на УФР Джером Пауъл разгласи по-рано тази седмица, лихвените равнища може да продължат да се повишават с по-бърз ритъм от предстоящото до момента за да се пребори инфлацията. Решения, с които УФР тласка страната към понижаване на икономическата интензивност, а оттова - и тази на банките.

Друга причина е в така наречен вложители в къси продажби, които залагат, че цената на даден актив ще се обезцени и при индикации, че това се случва, усилват своите залози и по този начин се завърта в допълнение спиралата на обезценяването на дадени компании и евентуалният им банкрут.
Какво следва?
Ако " дупките " в счетоводните книги на банките през идните месеци стартират да се обрисуват по-ясно, е допустимо късите продажби да продължат и това да докара до обилни компликации за бранша с възможна следваща държавна интервенция, както се случи при Голямата криза в интервала към 2008 година.

Не би трябвало да се изключва и опция за ново законодателство в бранша, защото огромна част от регулациите сега предизвикват покупката и държането до падеж на дълговите принадлежности с висок рейтинг - ход, който се оказа гибелен за калифорнийската банка в миг на липса на ликвидност. 

От друга страна Ес Ви Би към момента наподобява като изолиран случай и в случай че остане подобен, то доверието в бранша надали ще пострада доста и, както акцентира Хенри Форд, казусът още веднъж ще изчезне от публичното внимание. 
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР