Добрата новина е, че хамбарите на кораба, в които се

...
Добрата новина е, че хамбарите на кораба, в които се
Коментари Харесай

Водолази ще оглеждат дъното около заседналия кораб

Добрата вест е, че хамбарите на кораба, в които се съхраняват азотните торове, нямат пробойни, не е нарушена и целостта на резервоарите, в които има към 20 тона гориво. Това значи, че все още заплаха от екологична злополука няма.

Водолази снимаха пробойните на заседналия край Яйлата транспортен съд. Утре профилирана компания ще направи оглед на морското дъно, с цел да се откри дали е допустимо товарът да бъде трансфериран с плаващ кран на различен транспортен съд. След това корабът ще бъде муден до най-близкото пристанище. На срещата е участвал и представител на корабособственика, който е одобрил този проект на деяние, написа Българска национална телевизия.

Над 2 часа товарният транспортен съд от Украйна се е носил към брега, без да трансформира курса си.

" Корабът е бил на курс, при който е трябвало да влезе в системата за разделно придвижване, като направи поворот, който да го вкара в тази зона. Но корабът не е направил поворот и траял да плава към брега ", сподели к.д.п. Милен Тодоров, шеф на Дирекция " Ръководство на корабния трафик Черно море ".

Нетипичното придвижване на кораба е следено от дежурните в Службата за ръководство на морския трафик, които нееднократно се пробвали да се свържат с екипажа.

" Не са съумели, създали са голям брой повиквания по УКВ и по други канали, само че не е получена връзка с кораба. Никой на борда на кораба не е чул повикванията ", изясни к.д.п. Тодоров.

Предварителна информация, че корабът плава към пристанище Варна, е била подадена от капитана. Следващата връзка с дежурните от Службата за ръководство на морския трафик е трябвало да стане при нахлуване в следената от тях зона. На този стадий има единствено хипотези каква би могла да е повода плавателният съд да заседне в плитчините край Камен бряг.

" Причината е загуба на централизация на вахтените лица, които евентуално не са били наясно със обстановката по някаква аргументи. Моето съмнение е, че вахтата не е била в положение да разбере какво се случва по някаква причина ", сподели к.д.п. Милен Тодоров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР