Добивът в българската акватория на Черно море е една от

...
Добивът в българската акватория на Черно море е една от
Коментари Харесай

Ще пусне ли Черно море и малко синьо гориво?

Добивът в българската акватория на Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни запаси, защото те ще ни оказват помощ за повече енергийна самостоятелност и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ, означи енергийният министър Теменужка Петкова. Както е известно, дружно с Европейската комисия е създадена идея за създаване на газоразпределителен център у нас и един от вероятните източници за зареждането му е точно локалният рандеман.

Всъщност, за разлика от прилежаща Румъния, до момента нямаме никакви ясни данни за евентуални находища. В началото на март държавното управление удължи периода за търсене и изследване на находища на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух ". Към времето за проучване бяха добавени още 109 дни. По-дългият интервал пристигна в отговор на настояването на титуляра на разрешението - консорциума сред френската "Тотал ", австрийската OMV и испанската "Репсол ". От пресцентъра на Министерския съвет оповестиха, че разрешението за продължение на търсенето се дава поради настъпили форсмажорни условия. Какви са те обаче не излиза наяве.

От 1 април пък интернационалната енергийна компания с опит в изследването, производството, петролопреработката и търговията с нефт и природен газ "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. " стартира изследователски сондаж в другата повърхност в Черно море - блока "Хан Кубрат " (бивш "Силистар "), който се намира на 80 км от българския бряг и на 120 км от Бургас. Въпросната компания държи 50% от правата по разрешителното, 30% са на австралийската "Уудсайд Енерджи (България) Лимитид " и 20% на испанската "Репсол България Хан Кубрат С.А. ".

Шансът при сходни неразучени дълбоководни изследвания да се открият въглеводороди е едно към пет, означи Александър Кейс, началник на плана на "Шел " за проучвателни действия у нас. А прогнозният капацитет за рандеман от такива залежи е 75 000 барела на ден, демонстрират историческите данни.

Shell Exploration and Production подписа контракт за търсене и изследване за залежи на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар " през февруари 2016-а. Ангажиментът й беше да извърши 3D сеизмични изследвания. Съответно геоложките данни накараха мениджърите да пристъпят и към сондиране, което не е вписано като обвързване по контракта. Сондата ще влезе на 2500 км дълбочина, а търсенето ще е на дълбочина още 1300 м под морското ниво, като методът е ръководено сондиране посредством налягане, а не фракинг. Така ще стартира изследване за възможни индустриални количества находища.

"Предварителните изследвания в блока дават съображение да се направи и сондаж, което е оптимистична вероятност ", разяснява през февруари вицепремиерът Томислав Дончев. Сондирането ще продължи три месеца, а анализирането на данните - година. Ако те потвърдят, че залежите са задоволителни за търговски рандеман, английската компания ще направи оценка на плана, ще вземе капиталово решение за разработка и ще се пристъпи към нови сондажи.

"Периодът от откриването до търговски рандеман е от шест до 10 години ", изясни Кейс. Цената на един сондаж е сред 50 и 150 млн. $, а подготовката е траяла цели 18 месеца.

Припомняме, че преди месец държавното управление се съгласи да се трансферират 20% от правата за търсене и изследване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Кубрат " от "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. " на "Репсол България Хан Кубрат С.А. ". През декември 2018-а пък Министерският съвет даде позволение за прекачване на други 30% от правата и отговорностите по предоставеното позволение на "Уудсайд Енерджи (България) Лимитид ". Сега трите компании не престават взаимно изследванията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР