Добиването, транспортирането и продажбите на газ са същинската, но в

...
Добиването, транспортирането и продажбите на газ са същинската, но в
Коментари Харесай

Истината за милиардите на Газпром

Добиването, превозването и продажбите на газ са същинската, само че в тази ситуация най-маловажната функционалност на " Газпром ". Други две задания, изпълнявани от концерна, са доста по-важни за Путин, написа " Ди Велт ". Ето кои са те:

Половин милион чиновници отпред с Алексей Милер, именуван куриерът на Путин - това е персоналният състав на „ Газпром ". Наричат шефа му по този начин, тъй като той носи на съветския президент сводките, готови особено, с цел да се харесат на Путин. След което се връща с поръчките, подадени от Кремъл. Накратко - Милер прави това, което му каже Путин, написа немският „ Ди Велт ".

Трите функционалности на " Газпром "

Оттам нататък разумно поражда въпросът дали полудържавният тръст е политическо оръжие на Кремъл, което разрешава посредством въртене на кранчето да се реализира във външнополитически проект това, което не може да се реализира с други средства? Това е една от неговите функционалности, споделя московският енергиен специалист Михаил Крутихин, втората е насочването посредством ненужни и прескъпи мегапроекти без публични поръчки на държавни пари към частни лица, близки до Путин. И чак на трето място е същинската комерсиална функционалност на „ Газпром " - да добива газ, да го транспортира и продава.

В продължение на десетилетия тази функционалност се изпълняваше надеждно, само че през днешния ден, след седем месеца война, тя е нарушена след фрапантното редуциране на доставките за Европа. Засега още не се вижда с просто око, че наред с Европа, която е под опасността от студена зима, и „ Газпром " ще пострада от прекратяването на доставките, отбелязва „ Ди Велт ". Цената на газа към момента е задоволително висока, с цел да може да компенсира намаляването на изнасяните количества. Както сочат публично публикуваните от „ Газпром " данни, представени от „ Тагесшау ", облагите за първото полугодие на 2022 са рекордни - към 41,6 милиарда евро (на фона на 27,5 милиарда за цялата предходна година).

По предписание на Путин обаче - за първи път в историята на концерна - половината от тази сума ще бъде предоставена на акционерите. А тъй като страната е най-големият акционер, ще вземе над 10 милиарда евро. Както написа „ Тагесшау " - акционерите би трябвало да се произнесат по предлагането на президента до 30-и септември, а както разяснява Крутихин: „ Путин има потребност от тези пари за войната ".

На кого служи " Газпром "?

Това, че концернът служи на страната, не е ново, показва „ Ди Велт ". Нови са мащабите, в които в този момент той бива употребен за външнополитически цели. При това не без риск. От една страна западните страни, както и Украйна, желаят неизпълнението на договорите за доставка да бъде прегледано от Международния трибунал. От друга, около спирането на доставките, „ Газпром " отблъсква клиентите си и ги кара да търсят други източници, показва финансистът Олег Вюгин. А и „ никой не може да каже дали и следващата година цените ще останат високи, в случай че се стигне до световна криза ". В този случай ограничението на изнасяните количества ще се трансформира в проблем.

Ако Путин продължи да " дои " концерна

Прогнозите са трагични, отбелязва „ Ди Велт ". Изнесените през 2021 година количества за западните страни и Турция са били 175 милиарда кубически метра, до момента в който тази година ще бъдат към 100 милиарда.

Но пък износът за Китай - огромната вяра на Путин, се чака да нарасне: от тазгодишните 16 милиарда кубически метра на контрактуваните за 2025 година 38 милиарда кубика. До момента други контрактувани количества с китайците няма, само че даже и да стартират да купуват доста повече (каквито планове към този момент няма обявени), за задачата занапред ще би трябвало да се построят дълги тръбопроводи. Експертите допускат, че цената им ще възлезе на сред 100 и 150 милиарда $.

„ Газпром " мъчно ще успее да обезпечи тези средства, в случай че Путин продължава да го „ дои ". И в случай че Алексей Милер си остане куриерът, до който го е свел шефът на Кремъл, четем още в " Ди Велт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР