Добавянето на сминдух в храната предотвратява заболявания като тежки чревни

...
Добавянето на сминдух в храната предотвратява заболявания като тежки чревни
Коментари Харесай

Сминдух: Знаем ли за уникалните лечебни свойства, които помагат при диабет, инфекции, анемия, храносмилателни нарушения…?

Добавянето на сминдух в храната предотвратява болести като тежки чревни конвулсии, метеоризъм, отичане на корема, неприятно храносмилане, диабет, високо кръвно налягане, артрит, чернодробна токсичност и редица други болести.

 

 сминдух

Според Аюрведа растението сминдух оказва помощ при лекуването на голям брой болести

Основното деяние на билката се демонстрира в региона на храносмилателната система. Защото има способността да възстановява стомашната секреция и ускорява оттока на жлъчката от черния дроб. Понижава равнището на токсините в кръвта, тъй че мощно се предлага при пациенти с нараснали равнища на пикочна киселина в кръвта.

Напоследък, съгласно нови изследвания и споделени опити в обществените мрежи, става все по-популярен в опити за лекуване или по-добър надзор на диабет. Също по този начин, растението е дейно при болки в ставите, породени от ревматоиден артрит. Ефективно облекчава инфектиране, отичане, болежка и мускулна вдървеност.

Уважаеми читатели, наличието в обявата е единствено с осведомителен темперамент! В случай, че решите да приложите, наложително се консултирайте с лекуващия ви доктор!

Полезни свойства на сминдуха

Семената от сминдух се употребяват най-често като лекарство в Аюрведа, както и в националната медицина. Изсушените листа се употребяват най-вече в индийската кухня за по-богат усет на ястията.

Маслото от сминдух, извлечено от семена, се употребява и за предварителна защита против диабет, мускулни крампи, увеличение на производството на кърма и още куп други изгоди.

Химичен състав на растението 

Сминдухът съдържат 4-хидроксиизолевцин, тригонелин, тригонеозиди и галактоманан, които работят върху метаболизма на глюкозата и е доста евентуално да са директно свързани с понижаването равнищата на кръвната захар.

 сминдух

Витамини, които се съдържат в растението

Витамин А, С, D, Е, К, витамин В1, витамин В2, Ниацин (витамин В3), Витамин В6, Витамин В12, пантотенова киселина (витамин В5), холин, бетаин и други

Минерали: Калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуор и други

Сминдухът въздейства върху храносмилателната система. Нормализира стомашната секреция и предизвиква отделянето на жлъчка. Ускорява перисталтиката на червата  и дава мощ на целия храносмилателен тракт, което спомага за по-добро храносмилане. Действа като стимулант на стомаха, червата, панкреаса, жлъчния мехур и черния дроб, като по този метод усъвършенства цялостните функционалности на тези органи.

Сминдухът има мощно антимикробно, антидиабетно, антиоксидантно и антиканцерогенно деяние, което оказва помощ при лекуването и профилактиката на редица болести.

Най-честите изгоди за здравето са разказани по-долу:

# Как сминдухът работи при хора с диабет

Известно е, че семената имат мощни антидиабетни свойства. Подпомага за по-добър надзор равнищата на кръвната захар при пациенти с диабет вид 1 и вид 2.

Предполага се, че това да се дължи на галактоманана (съставен от галактоза и маноза), разтворими фибри, присъстващи в семената на сминдух. Той забавя скоростта, с която въглехидратите се всмукват в кръвния поток, като по този метод предотвратява пикове в равнищата на кръвната захар.

Семената съдържат аминокиселината 4-хидроксиизолевцин и други съединения като тригонеозид и тригонелин, които усилват производството на инсулин в панкреаса.

# При запек

Сминдухът съдържа огромно количество нескорбялни полизахариди. Съдържанието на мукозни нишки улесняват работата на червата.

Рецепта:

1 ч.л. (около 3 гр.) семена се накисват във вода за 12 часа, които би трябвало да се изядат вечерта, тъкмо преди лягане. Като опция прахът от семена може да се приема с топла вода в доза от ½ ч.л. (пак към 3 грама) вечерта.

При слузести изпражнения.

Семената от растението понижават лепкавата слуз в изпражненията, посредством увеличение на секрецията на жлъчка от черния дроб към червата, което усъвършенства метаболизма на мазнините.

Приемането на щипка трикату на прахуляк или черен пипер дружно с 3 грама семена на прахуляк, ще ви оказват помощ, в случай че имате лепкави и разредени изпражнения.

# Загуба на вкус

Загубата на вкус има няколко аргументи, само че семената оказват помощ при чернодробна дисфункция.

# Гастроинтестинална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Сминдухът оказват благоприятен резултат при киселинен рефлукс и киселини. Въпреки, че семената са мощно дейни, огромното количество слуз в семената оказва помощ за облекчение при киселини, като нежно обгръща вътрешните стени на стомаха и червата. Успокоява раздразнените стомашно-чревни тъкани и облекчава киселинните тайни, парене в гърлото, болки в корема, гадене и повръщане, породени от нахлуване на киселина в хранопровода при пациенти с ГЕРБ.

# При стомашна язва

Листата от сминдух оказват помощ при стомашните язви, като възстановяват секрецията на стомашна киселина. Редовната приложимост от пациенти със стомашни язви може да помогне за облекчение на признаците, да предотврати утежняване на положението и да понижи риска от затруднения, като рак на стомаха.

# Газове и отичане на корема

Сминдухът усъвършенства храносмилането и усвояването на храната, което предотвратява навлизането на необработена храна в дебелото черво. Несмляната храна е главната причина за формиране на газове в стомаха.

Както семената, по този начин и листата на растението имат мощни газогонни и противовъзпалителни свойства, които оказват помощ за понижаване на газовете в червата, метеоризма, подуването на корема и възприятието за тежест в стомаха, дължащо се на непотребните газове в храносмилателния тракт.

# Чернодробни болести

Семената съдържат полифеноли, които защищават черния дроб от токсичност, породена от отпадни артикули от разнообразни метаболитни процеси в тялото и алкохол. Предотвратява увреждането на чернодробните кафези вследствие на продължителен алкохолизъм, като по този метод понижава риска от хепатит, цироза и омазняване.

# Приложение против сухота в устата

Сминдухът подтиква производството на повече слюнка в устата. Следователно, това е дейно лекуване за сухота в устата (ксеростомия).

# При възпалено гърло (тонзилит)

Приготвя се запарка от 800 мл. вода и 20 гр. едри семена сминдух. Тази запарка се употребява за изплакване на устата при инфектиране на сливиците За чай: Сминдух на прахуляк, към 3 гр., се накисва в 200 мл. вода. Чаят успокоява възпалените сливици и работи бактериостатично и бактерицидно, което понижава и риска от бактериални инфекции. Полезен и при вирусни инфекции.

# Възпалено гърло (фарингит)

Екстрактът покрива стените на гърлото и има успокоителен резултат, облекчавайки болката и кашлицата, породени от възпаленото гърло. Действа като антибактериален сътрудник и отстрани причинителите на инфекцията. Това е изключително потребно за тези, които страдат от непрекъснати пристъпи на кашлица през нощта.

# Лош мирис в устата

Чаят от билката се предлага при пациенти с неприятен мирис. Лошата орална хигиена или развиването на бактерии в устата могат да бъдат причина за неприятен мирис. Антибактериалното деяние на сминдуха забавя растежа на бактериите и убива микробите, причиняващи неприятен мирис.

# Висок LDL холестерол и триглицериди

Сминдухът работи като жлъчегонно средство, тъй че предизвиква освобождението на жлъчка от черния дроб и жлъчния мехур в тънките вътрешности, а слузта, хемицелулозата, сапонините, пектинът и танините (нескорбялни полизахариди) в сминдуха инхибират реабсорбцията на жлъчните соли в червата. Подобрява цялостният липиден профил.

# Сминдух за положително здраве на сърцето

Сминдухът играе основна роля за здравето на сърцето. Неговият кардиопротективен резултат, най-вероятно се дължи на съществуването на галактоманан в семената. Също по този начин, съдържа огромни количества калий, който чудесно се бори с резултатите на натрия, като по този метод управлява сърдечната периодичност и кръвното налягане.

Семената от сминдух усъвършенстват сърдечната функционалност посредством контролиране на кръвното налягане и съкращаванията на сърдечния мускул.

# По-бързо възобновяване след раждане

В Индия семената се употребяват за възобновяване естествения размер на матката след раждане. Въпреки, че матката естествено се връща към първичния си размер в границите на 6-8 седмици, въпреки всичко сминдуха спомага за бързото й възобновяване.

На второ място, сминдухът оказва помощ за разчистване на матката от лохии и предотвратява инфекцията на репродуктивните органи след раждане.

# Сминдух за естествено увеличаване на бюста

Семената от сминдух съдържат фитоестрогени, които покачват естрогенната интензивност.

Всъщност фитоестрогените в сминдуха управляват хормоналните секреции и възвръщат естествения хормонален баланс. Ефектът се следи върху всички хормони, в това число естроген, прогестерон, пролактин, лутеинизиращ хормон и други

Поради тази причина се счита, че сминдухът подтиква по натурален път растежа на гърдите. Може да насърчи растежа на нови гръдни кафези и по този метод да се усили размера на гърдите. Ето за какво, сминдухът може да се употребява като естествена опция на козметичните процедури за увеличаване на бюста.

Неговото естрогенно деяние може да бъде потребно при лекуването на рак на гърдата.

# Предменструален синдром, менструален дискомфорт и менопауза

Съединенията на семената като изофлавони и диосген имат естроген-подобни свойства, които оказват помощ за понижаване на дискомфорта и менструалните конвулсии при дами с предменструален синдром. Облекчават признаците на менопаузата, като горещи талази и чести промени в настроението.

 сминдух

# Сминдух при желязодефицитна анемия

Сминдухът съдържа огромно количество естествено желязо. Ето за какво, е потребен за хора страдащи от недостиг на желязо, което води до развиването на анемия.

# Камъни в бъбреците

Някои изследвания сочат, че сминдухът може да помогне за попречване на камъни в бъбреците. Известно е, че калциевият оксалат може да насърчи образуването на камъни в бъбреците посредством оформянето на кристали.

Сминдухът може да помогне за изхвърлянето на действителен камък в бъбреците, като усили производството на урина. Колкото повече урина в уретрата, толкоз спомага за изхвърляне на камъка по време на уриниране. Ето за какво, семената могат да се употребяват от пациенти с камъни в бъбреците за попречване или рецидиви.

# Антиоксидантно деяние

Семената съдържат високи равнища на полифенолни флавоноиди, които имат мощно антиоксидантно деяние. Това свойство на сминдуха се свързва със отбраната на алените кръвни кафези от увреждане, породено от свободните радикали.

Употребата на семена дружно с етанол може да увеличи неговата антиоксидантна интензивност, което оказва помощ за попречване на нездравословните резултати на алкохола върху черния дроб.

Действа протективно на тялото от токсичните резултати на алергени, замърсители и химикали, като консерванти и аромати в храните. Тези субстанции могат да увредят ДНК на здравите тъкани и да подтикват анормалното възпроизвеждане на клетките, което предизвиква голям брой болести.

# Профилактика на катаракта

Сминдухът понижава риска от развиване на катаракта, изключително при пациенти с диабет. Намаляване на случаите на катаракта е маркирано в изследване, извършено върху плъхове с диабет, третирани с дестилат от листа и семена.

Възможно странични резултати при използването на сминдух

Най-честата нежелана реакция при първа приложимост е редките изпражнения. Все отново сминдухът се употребява и за лекуване на диария, само че казусът е доста друг. Действа, когато диарията е съпроводена от слуз в изпражненията.

Прекомерно изпотяване.

Главоболие, в случай че употребявате повече от 5 гр. семена, два пъти на ден.

Нервна възбудимост.

Ускорен пулс.

Треперене.

Лошо храносмилане, в случай че имате нетърпимост към семената или листата.

Алергична реакция, която може да провокира: обрив по кожата, сърбеж, оток на лицето, езика или гърлото, замаяност и затруднено дишане.

Бременност и кърмене

Семената могат да усилят риска от прибързано раждане и импровизиран аборт през първия и втория триместър. Освен това има свойство, което може да способства за развиването на маточно кървене. Ефектът от сминдух може да варира според от случая, тъй че не се предлага да го употребявате понякога.

Употребата е противопоказна при следните болести или положения:

-Прекомерно слюноотделяне

-Нарушения на кръвообращението

-Преди интервенция

-Бременност

-Алергична реакция

Бъдете здрави!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР