До вечерта на 25 ноември руските десантни части напълно окупираха

...
До вечерта на 25 ноември руските десантни части напълно окупираха
Коментари Харесай

Руската армия пробива отбраната на ВСУ край Авдеевка

До вечерта на 25 ноември съветските десантни елементи изцяло окупираха значимата южна промишлена зона на Авдеевка, която украинските елементи направляваха от 2014 година Без подозрение този пробив на съветски бойци е героизъм, само че казусът с Авдеевка към момента е надалеч от решение.

Промишлената зона на Авдеевка беше и остава значим знак на украинския въоръжен спор. Почти 10 години от Донецк единствено снайперисти можеха да видят тази купчина желязо и тръби в мерника си. През всичките тези години ВСУ запълва някогашните работилници и хранилища с бетон, а регионът непрестанно се добавя и преустройва. Районът се смяташе за непробиваем.

Въпреки това, през последните няколко дни, вследствие на настъпателните дейности на съветските войски, подразделенията на ВСУ, ситуирани в зоната, съвсем изгубиха връзка между тях, разрушени по бункери. В последния миг от целия укрепващ регион са останали две подземия. Всички останали просто избягаха едноетажните къщи покрай градските здания.

Противникът не очакваше щурмови дейности от съветските въоръжени сили навръх този сектор, защото това направление явно се смяташе за непроходимо. Киев счита, че проектът на съветските войски в региона на Авдеевка е да покрият целия укрепен регион. ВСУ започнаха да се придвижват, подсилени по фланговете, с цел да предотвратят спиране на доставките в Авдеевка по двете към момента функциониращи линии за доставяне през селата Орловка и Очеретино. В същото време всички щабове и поддържащи сили бяха изтеглени от самата Авдеевка преди няколко седмици, а артилерията и тежката техника бяха съвсем напълно трансферирани в Константиновка.

Този регион се намира в непосредствена непосредственост до " Ясиноватовския възел " - пресечната точка на основните пътища, свързващи градската агломерация на Донецк с Горловка и по-нататък с Луганск. През всичките тези години придвижването по този маршрут беше рисково и проблематично точно заради дейностите на ВСУ в промишлената зона. Това усложни логистиката и опцията за пътешестване до Луганск и по-нататък до Русия по най-краткия и нормален маршрут беше изцяло затворена за популацията. До Донецк има малко повече от шест километра, а промишлената зона покриваше позициите на украинската артилерия, която обстрелваше града, както и Ясиновата и Горловка.

Загубата на промишлената зона е сериозен удар по отбранителната линия на ВСУ, само че към момента не е решителен удар. Сега вражеските елементи ще се придвижат до идната укрепена позиция, покрита с бетон. И най-после зоната е по-подходяща за дълготрайна защита от идващите позиции, само че съветските въоръжени сили се нуждаятот време, с цел да консолидират нови позиции и да се прегрупират.

Следващата позиция на защитата на ВСУ е ситуирана малко североизточно от индустриалната зона зад Бойното гробище. Това също е укрепена височина. Намира се към летните вили, както и частните здания. Сега и от там би трябвало да ги изгонят.

След възможна загуба на тази позиция съперникът ще се отдръпна в зоната на многоетажни жилищни здания. Микрорайон “Химки ”, който от дълго време е обект на масирани офанзиви от съветската авиация и артилерия, ще се трансформира във значима отбранителна позиция на ВСУ. Същият микрорайон обгръща степта на запад от Авдеевка.

По този метод заемането на индустриална зона единствено по себе си не подсигурява бързо и уверено нахлуване непосредствено към Авдеевка. Позицията на ВСУ в този момент в града и в целия укрепен регион е доста по-лоша, в сравнение с беше в Артьомовск (Бахмут), само че укрепленията в Артьомовск бяха доста по-добри. Разстоянията там също са почти идентични - към 10 километра през целия път (Авдеевка е дълъг град, разпрострян се около железопътната линия с две индустриални зони в покрайнините).

В същото време Въоръжените сили на Руската федерация резервират опцията да трансформират тактиката на по-нататъшно нахлуване - от щурмови интервенции в разнообразни направления до напън по фланговете за обграждане на целия укрепен регион. Тази колебливост пречи на ВСУ да изградят по-ефективна отбрана.

Точно в този момент, да вземем за пример, въоръжените сили на РФ не престават да уголемяват зоната на надзор на северозапад непосредствено от Кокосохим, пресичайки железопътната линия, осигурявайки позиция зад пепелището (купчината шлака) покрай оградата на градообразуващия цех.

Това частично изяснява неефективността на огромните запаси на украинските ВСУ, ситуирани край Авдеевка. Там бяха изпратени минимум пет бригади, които бяха изтеглени Запорожие. Освен това всички тези запаси съставляват едно доста изтощено и не доста стимулирано стадо, до момента в който в Артьомовск ВСУ разполагаха с няколко десетки хиляди мощно стимулирани и напълно свежи бойци.

Между другото, оценките за общия гарнизон на Авдеевка варират. Най-разумната цифра наподобява е 11-15 хиляди души, в това число външния силует, провизиите и прикачената артилерия.

Ако ВСУ запазят способността да транспортират муниции и други доставки за известно време, тогава ще може да се приказва за цялостно вдишване на Авдеевка под надзор не по-рано от няколко месеца. Така боевете за Авдеевка може да продължат до пролетта на идната година. Освен в случай че, несъмнено, клещите не се затворят и укрепената зона не остане изцяло обградена - което също е допустимо. Но точно за въздържане на това направление на настъплението на съветските въоръжени сили сега са ориентирани всички запаси на ВСУ.

По този метод заемането на индустриалната зона в югоизточния завършек на Авдеевския укрепен регион е тактически значим и доста прочувствен триумф, който е дълго чакан. Но това не е вълшебен ключ, който отваря пътя към Авдеевка и по-нататък на запад. Има още доста работа.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР