До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат

...
До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат
Коментари Харесай

Настаняват във фургони 30 семейства от наводнените карловски села

До този миг 30 фамилии са декларирали предпочитание да бъдат настанени в жилищни фургони. Общият брой фургони, които сме планували, е 46, защото на многочислените фамилии ще бъдат предоставени по два, а където се постанова - и по три. Това сподели пред публицисти в Карлово регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев след заседание с кметовете на най-тежко потърпевшите при наводнението села - Каравелово, Богдан и Слатина. То се организира в постройката на общинската администрация и в него участваха още кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и шефът на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) - Пловдив комисар Георги Мангараков.

Фургоните са благосъстоятелност на Националната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и са годни за живот, означи Стоев и добави, че в такива живеят български военнослужещи. Малките фургони са с широчина и дължина 3 на 6 метра и високи 2,40 метра. Вътре има оборудвана кухня, баня с тоалетна и спалня. По думите на Стоев оптимистичният вид е хората да бъдат настанени в седмицата сред 3 и 7 октомври. Във всяко село ще се дефинират едно или две места, където ще бъдат сложени, с цел да се захранят по едно и също време с ток и вода и да употребяват обща канализация. Фургоните за Каравелово са 8, за Слатина - 12 и 26 за Богдан.

От 19 септември стартира обследването на 96 къщи в трите села. До края на идната седмица ще имаме цялостната картина дали могат да бъдат обитаеми и подлежат ли на ремонт някои къщи, изясни Кабаиванов.

Тъй като екипите на ВиК, които би трябвало да изградят прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената канализационна мрежа, не доближават във връзка и с други спешни обстановки, ще желая помощ от " ВиК Холдинг ", който е принципал на ВиК -Пловдив, разгласи Стоев. Той ще търси подпомагане по въпроса с министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, с цел да се обезпечат екипи от други елементи на страната, които да подсилят сътрудниците си в засегнатите обитаеми места. В Богдан би трябвало да се изградят 5 км линейна мрежа, в Каравелово - 2 км, в Слатина 1 км. Финансовият запас за това ще се обезпечи от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди. Още 4 тира с вода идват и по този начин имаме обезпечена вода за най-малко седмица напред, добави Стоев.

Стоев и Кабаиванов оповестиха, че се работи по описи с нужните неща за потърпевшите семейство. Те ще бъдат качени на уеб страницата на община Карлово, откъдето донорите ще могат да се осведомят и да оказват помощ, без да се дублират.

На 2 септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР