До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и

...
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и
Коментари Харесай

Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.

До това умозаключение са стигнали водещите педиатри в Съединени американски щати и са подготвени с дефинитивна и публична рекомендация - не давайте прясно или какъвто и да е плодов сок на деца под 1 година

“Вместо сокове, детето може да бъде захранено гладко и деликатно (с каквото и да е, друго от мляко или кърма - да е след 6-тия месец) с цели пресни плодове и зеленчуци. ”

До преди този момент умозаключение целесъобразната възраст да не се дава плодов сок беше 6 месеца. Пространното проучване и в " Педиатричен вестник ", създатели са Melvin B. Heyman и Steven A. Abrams в Отдел по гастроентерология, хепатология и хранене, част от Комисията по хранене към Педиатричната асоциация.

Мотивите на педиатрите са следните:

Плодовият сок няма никаква хранителна стойност за деца под 1 година

Сокът замества храна, която е редно бебето да приема като хранене - кърма или приспособено мляко.

Захарите в сока основават неприятна орална хигиена - значимо при появяването на зъбките.

Плодовите сокове съдържат извънредно високи равнища захар, бързи въглехидрати, от които бебето няма потребност.

Киселините в някои сокове ускоряват риска от колики и стомашни неразположения.

Препоръката има формален темперамент и е ориентирана освен за необятна аудитория, като развенчан мит за бебешкото хранене, само че и е съществена смяна за педиатрите, които поучават родителите за стадиите и методите на зареждане. Те би следвало да предлагат родителите да дават цели плодове - най-много поради съдържащите се в тях фибри, които изцяло липсват в соковете, тъй като остават в плодовата пулпа. Хранителните съставки на плодовете, съотношението посред им, е това, което ги прави потребни. Отнемайки единствено сока им - ние нарушаваме този баланс и полезността става противоречива.

“120 мл сок от ябълка съдържа 60 калории, 13 гр захар и 0 фибри. Половин чаша нарязана ябълка съдържа 30 калории, 5.5 гр захар и 1.5 гр фибри. ”

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР