До средата на ноември най-късно министерството на енергетиката ще обяви

...
До средата на ноември най-късно министерството на енергетиката ще обяви
Коментари Харесай

До 2 месеца държавата отваря програма за финансиране на фотоволтаици у дома

До средата на ноември най-късно министерството на енергетиката ще разгласи стратегия за финансиране на слагането на лични слънчеви панели от семействата. Това планува Плана за възобновяване и развиване. Отделената сума е 240 млн. лв.. По данни на Българската фотоволтаична асоциация към този момент има огромен интерес. Интерес има и към финансирането на фотоволтаици за дребните компании - мярка, която ще бъде движена от Министерството на нововъведенията и растежа.

Енергийно бедните семейства ще могат да получат до 100% от финансирането на планове за създаване на фотоволтаици в еднофамилни къщи, само че не повече от 15 хиляди лв.. Ща има условие за класа на енергийна успеваемост на оборудването.

" Всъщност към този момент високата цена на електрическата енергия осмисля доста безусловно построяването на фотоволтаична централа за лично ползване, тъй като когато се направи изчислението с цените на електрическата енергия и инвестицията, тя действително за към две години - три се възвръща ", сподели Меглена Русенова, ръководител на Българската фотоволтаична асоциация.

Цената на сходна централа е към 10 хиляди лв.. За да бъде още по-ефективна сходна мощ би трябвало да бъде позволено на семействата да продават ток и на доставчиците на електрическа енергия. Това може да стане посредством законодателна корекция, която да планува следното.

" Всяко едно домакинство, което е построило фотоволтаична централа за лично ползване, то да може да бъде и производител и да продава тази сила, която не употребява в личното си домакинство ", изясни Русенова.

Програма за създаване на слънчеви системи ще отвори и Министерството на нововъведенията и растежа до края на годината. Тя е на стойност 200 млн. лв..

" На процедура за тази процедура са възможни всички дребни и междинни предприятия от всички браншове, като се изключи бранша земеделие, рибно и горско стопанство и производителите на електрическа сила ", сподели Илияна Илиева, основен шеф в Министерството на нововъведенията и растежа.

По нея ще бъдат финансиране на първо място компании с история. Средствата не са предопределени за нови предприятия. В множеството случаи ще са нужни обаче консултанти при изработването на плановете, защото те са комплицирани, предизвестяват от министерството.

" Предприятията могат да конфигурират до един мегават мощности, само че те ще бъдат основани по отношение на тяхното ползване за минал интервал на електрическа енергия, т.е. в случай че те са изразходвали в минал интервал към 20 киловата ще могат да конфигурират толкоз ВЕИ мощности с подобен потенциал ", сподели още Илиева.

Допълнително изискване обаче е компаниите да слагат батерия, посредством която да се съхранява тока. Няма да е възможно да продават електрическата енергия. Очаква се първите финансирания по плановете да се осъществят до края на идната година като по плана ще се дават до 50% от нужните средства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР