До следващата есен ще бъде завършена и пусната в експлоатация

...
До следващата есен ще бъде завършена и пусната в експлоатация
Коментари Харесай

Българо-гръцката газова връзка ще бъде готова до следващата есен

До идната есен ще бъде приключена и пусната в употреба българо-гръцката газова връзка. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, който ревизира по какъв начин върви строителството на газопровода. На инспекцията участваха още министърът на енергетиката, както и посланиците на Съединени американски щати, Азербайджан и Гърция.

Най-късно до края на октомври следващата година ще бъде приключено напълно трасето на новата газова връзка сред Комотини и Стара Загора, което ще намали и цената на синьото гориво, предвижда министър председателят Бойко Борисов.
Бойко Борисов, министър председател: Газовият хъб " Балкан " и това, което вършим като газова борса, ще даде опция не да подменяме един с различен източник, а за конкуренция. Този, който докара точно за българските жители, българската стопанска система и промишленост по на ниска цена газ, да можеш да си купиш по-евтиния газ. Нека да има конкуренция.
Газопроводът е с първичен потенциал от 3 милиарда куб. метра газ и се смята за главния маршрут, по който ще дойдат различни на съветските доставки.
Бойко Борисов: Догодина по това време най-късно България ще може да доставя полутечен газ от Америка, от Катар, от Кипът, от Египет, от Азербайджан, милиард и двеста.Ние ще можем да кажем на българите: " Вие нямате никаква взаимозависимост, може да доставите газ от всякъде и никой не може да ви спре парното ".
Сред контрактуваните количества за следващата година са и доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати.
Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България: Както сподели министър председателят Борисов, този план е доста значим за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност.
Бойко Борисов акцентира няколко пъти на обстоятелството, че България обезпечава по-голяма част от финансирането за плана - близо 500 млн. лв..

Отделно страната ни отделя и към 4 млн. лв. за археологически разкопки по трасето, които министър председателят сподели на непознатите посланици през днешния ден. Според него работата по тях е забавила малко и строителството на газопровода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР