До седмица ще спрат плановият прием и операциите в голяма

...
До седмица ще спрат плановият прием и операциите в голяма
Коментари Харесай

Болниците пълни, кога спират операциите и плановия прием

До седмица ще спрат плановият банкет и интервенциите в огромна част от лечебните заведения в София.

Изключение ще се направи за лечебните заведения и отделенията, където се лекуват онкоболни или одобряват пациенти са хемодиализа. Това съобщи заместник- здравния министър Димитър Петров след среща с шефове на здравни заведения.

Към този миг има единствено 45 свободни интензивни кревати в София. Част от тях обаче са в акушеро-гинекологичните лечебни заведения, където се лекуват единствено бременни дами и родилки. Те няма да се употребяват за други пациенти даже и в краен случай, увери заместник-министърът.

В 25 столични лечебни заведения ще се разкрият спомагателни кревати, само че за сметка на други отделения в лечебните заведения:

" Във всяка болница ще останат кревати за обезпечаване на незабавния банкет. Останалите ще станат Covid кревати. Това е правилото. Едно легло не може да се открие от през днешния ден за на следващия ден. Те поетапно ще ги откриват, защото на тези кревати има други заболели ", изясни заместник-моинистърът. " Командировани лекари ще има, в случай че се направи някаква нова конструкция, напълно реанимационна. Има потребност от реаниматори сега ", уточни той.

В Александровска болница има подготвеност за откриване на още 36 реанимационни кревати, тъй като до през днешния ден следобяд е имало единствено едно свободно, заяви шефът на здравното заведение доктор Атанас Атанасов: " Чисто като кревати ние можем да осигурим още толкоз. Тези кревати би трябвало да бъдат обезпечени със съответните екипи. Там несъмнено, че не е изобилен ресурсът, тъй че това, което може да се направи, ще бъде направено от организационна позиция ".

Здравното министерство възнамерява да командирова лекари от прилежащи на София области при потребност. Такива ще бъдат пренасочвани и от дребните лечебни заведения, които не лекуват пациенти с ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР