До сблъсъци и сбивания се стигна в края на националната

...
До сблъсъци и сбивания се стигна в края на националната
Коментари Харесай

Сблъсъци и агресия в края на конференцията на ГЕРБ

До конфликти и сбивания се стигна в края на националната партийна конференция на ГЕРБ, провела се в София Тех Парк през днешния ден. На излизане от събитието делегатите бяха посрещнати от събралите се по-рано през днешния ден към петдесетина протестиращи /по данни на полицията/, които скандираха „ Оставка “. Наложи се униформените да провеждат кордон за извеждането на участниците в партийния конгрес. Още по време на речта на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов се стигна до физически стълкновения. Кадри от мястото на събитието на bTV демонстрират по какъв начин настрана от публиката бе изведен мъж, а по-късно се стигна и до сборичкване. Все още няма информация по какъв начин се е стигнало до случая, евентуално предизвикан от участници в митинга, прекъсващи словото на премиера със викания.

Друг от стачкуващите с забележими пострадвания по лицето пък показа пред репортера на bTV, че е бил повален на земята и удрян с юмруци от група млади мъже. Той твърди и че са били отнемани принудително телефони на снимащи участници в митинга. „ Полицията не подхваща нищо, тя е тук единствено да пази мероприятието на ГЕРБ “, съобщи той.

Тв фрагменти демонстрират и експанзия към журналистката от „ Свободна Европа “ Полина Паунова, която не е била позволена до форума. Мъж се доближава до нея, изтръгва телефона й със мощ, до момента в който тя снима и го захвърля. Не е ясно кой е той и дали е арестуван по-късно. По нейни разкази „ момчетата, които направиха провокацията, след която се стигна до конфликти с протестиращите, отхвърлиха да кажат кои са. Взеха ми  телефона и го изхвърлиха “.

Заедно с Генка Шикерова създали още един опит да снимат нападателните мъже, при който един от тях още веднъж нападнал Паунова, лишил ѝ телефона и го изхвърлил настрана.

ГЕРБ излезе с публична позииция, в която съобщи, че се разграничава " от  дейностите на група провокатори, които провокираха конфликти на Националната конференция на партията.  Членовете и симпатизантите на ГЕРБ от самото начало демонстрираха мирните си планове и не предизвикаха експанзия. За страдание, платени провокатори пробиха защитата на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, по този начин и с протестиращите жители. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и публицисти. "

От партията вършат конкретизиране, че не са наемали спомагателна защита за форума, а тя е била обезпечена от София Тех Парк и упорстват " проверяващите органи да разкрият всички обстоятелства и условия към днешните конфликти и отговорните да понесат отговорност. "

Протестиращите започнаха да се събират в региона на София Тех Парк още преди началото на партийния конгрес. По информация на БНР уредник е „ Протестна мрежа “. Малко след 10.00 ч. част от тях се пробваха да блокират кръговото на 4-и километър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР