до рекордно ниско ниво, насочвайки се към най-големия си месечен

...
до рекордно ниско ниво, насочвайки се към най-големия си месечен
Коментари Харесай

Турската лира пак потъна до рекордно дъно

до рекордно ниско равнище, насочвайки се към най-големия си месечен спад за последните 2 години. Валутата падаше до рекордно ниско равнище всеки ден от седмицата, а към края на деня се обезцени до невижданите 8,38 лири за $. Лирата продължава да е най-зле представящата се валута на разрастващите се пазари, губейки 7,8% от цената си през октомври, оповестява Bloomberg.

Централната банка на Турция опита да спре, като приключи достъпа до лири от по-евтиния репо пазар на Истанбулска фондова борса. Целта на институцията е да затегне паричната политика и да поддържа турската валута, само че без непосредствено да покачва лихвения %. Действията ѝ обаче не доведоха до дълготраен резултат.

Турската централна банка води прекомерно странна парична политика, поддържайки едноседмичния репо % постоянен, а в това време усилва прозореца за късна ликвидност, който се употребява за незабавно финансиране. Действията ѝ попариха очакванията на вложителите, че тя ще продължи да стяга паричната политика и ще ограничи инфлацията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна...

Несигурността за турската валута се ускорява и заради неразбираемия излаз от изборите в Съединени американски щати. Евентуална победа на демократа Джо Байдън съвсем несъмнено би означавала, че Вашингтон съществено ще втвърди тона по отношение на Анкара.

Лирата страда и поради геополитически фактори като обтегнатите връзки с Франция, пререканията с Гърция, свързани с Кипър и газовите находища в Източното Средиземноморие и спорът в Нагорни Карабах, в който Турция интензивно подкрепя Азербайджан. Всички тези проблеми съществено тревожат вложителите.

Обратно към рецесията от 2018 година?

Докато някои вложители приканват за незабавно повишение на главната рента като сигурна спирачка на спада на лирата, специалисти плануват, че централната банка няма да предприеме нищо преди постоянното си съвещание през ноември.

" Една от главните аргументи за беше в действителност огромна разпродажба на задгранични притежания на локални скъпи бумаги. Тяхната наличност (в момента) просто не е задоволително огромна, с цел да бъде подобен движещ фактор ", твърди шефът на вложенията в Aberdeen Asset Management Кийрън Къртис.

Среднопретеглените разноски за финансиране на лири са се нараснали с 21 базисни пункта до 13,08% в сряда, като а лихвата се е повишила с 574 базисни пункта от 7,34% през юли.

" В идния интервал можем да предприемем всички нужни стъпки, в това число във връзка с политиката за лихвените проценти ", увери гуверньорът Мурат Уйсал в тримесечния брифинг на централната банка за инфлация в сряда. По думите му лирата е извънредно подценена.

Централната банка не си е сложила за цел избран валутен курс, само че слабата лира крие риск за ценовата непоклатимост в страната, а регулаторът ще поддържа строга политика, до момента в който инфлацията не се усъвършенства, увери Уйсал.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР