До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква

...
До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква
Коментари Харесай

Отварят за поклоници църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир

До няколко месеца ще бъде отворена за гости първата черква в Бачковския манастир - „ Свети Архангели ", която няколко десетилетия е недостъпна, поради неприятното й положение. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цветков и неговия екип, които върнаха блестящия тип и на огромната черква в светата обител.

От доста години храмът „ Свети Архангели " не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е издигнат за споменаване на братята създатели - Григорий и Абазий Бакуриани.

Стамен Пепелишев - организатор в музея на манастира: Най-вероятно тя е или от края на 11 или началото на 12 век, тя е от относително дребното непокътнати двуетажни църкви. Преданието приказва, че тя е издигната с дарения на Алексий Комнин.

Стенописите в храма са направени през 19 век от Моско Велев-българин от Одрин, който е изографисал и главната черква в манастирския комплекс.

Стамен Пепелишев - организатор в музея на манастира: Тя е имала и по-стари фрески и пластовете са 3, може би не на всички места, тъй като там, където има направени сондажи на северната стена, не се открива, на южната стена има.

В църквата „ Свети Архангели " може да се види така наречен " разцъфтял кръст ". Тези изображения са се изписвали всеобщо през 14 век.

Стените са надраскани с разнообразни надписи. Повечето гости са оставили име и дата на престояване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега следва реставраторите да почистят и грундират облиците и да освежат цветовете. Работата изисква доста самообладание. В купола на църквата към този момент се виждат и първите резултати от труда на експертите. В процеса на работата ще се реши дали част от най-горния пласт на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, с цел да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на откривателите произведения на незнайни майстори зографи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР