До няколко дни проблемите с фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен

...
До няколко дни проблемите с фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен
Коментари Харесай

До няколко дни решават проблемите с контрола на ГКПП Капитан Андреево

До няколко дни проблемите с фитосанитарния надзор на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) " Капитан Андреево " и образувалите се опашки с камиони от турската страна ще бъдат решени. Това увери заместник-министърът на земеделието Иван Христанов след ревизия на пункта с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок и среща с превозвачи, заяви бТВ.

Най-голямото усложнение сега е, че единствено един оператор държи този монопол, който продължава към този момент над 10 години, разясни Христанов. Това е нещото, което в границите на идващите един-два дни ще бъде прекъснато, уточни той. Дейността на фитосанитарната лаборатория на компанията " Евролаб 2011 " на пункта бе прекратена.

Фитосанитарна лаборатория на " Капитан Андреево " ще има, само че тя ще бъде държавна, сподели Христанов. Той добави, че към този момент е направена социална поръчка за доставка на най-малко три комплекта за хроматография. В същото време, за редуциране на времето за очакване на резултатите от централната лаборатория в София, където в този момент се изследват пробите, превозвачите към този момент ще могат да получават готовите резултати навътре в страната, а не на " Капитан Андреево ". В момента се построяват съответните буферни зони, изясни зам.-министърът.

Преразгледани ще бъдат и самите цени за проучванията, добави Христанов. Операторска активност - връзката на компаниите с Българската организация по храните (БАБХ) обаче, ще могат да реализират доста компании, а не, както до момента, акцентира още Христанов. По негова информация сега от турската страна изчакват за обработка 519 хладилни камиона, като тя ще отнеме два дни. От БАБХ са изпратили спомагателен личен състав в помощ на сътрудниците им на пункта с Турция.

Имахме съответни оферти и те бяха признати от българската страна, сподели дипломат Секизкьок. Тя означи, че няма напрежение измежду превозвачите и е в съгласие по какъв начин да се преодолее преходният интервал.

По-рано притежателят на " Евролаб 2011 " Васил Димитров сподели пред публицисти, че тече нелегално изземане на бизнеса му и че по случая има формирано досъдебно произвеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР