До неделя София е домакин на международния панаир на книгата.

...
До неделя София е домакин на международния панаир на книгата.
Коментари Харесай

Какво очаква посетителите на 49-ия Софийски международен панаир на книгата?

До неделя София е хазаин на интернационалния панаир на книгата. Тази година ревюто се завръща в цялостния си мащаб – такова каквото го помним отпреди пандемията. По тематиката беседваме с проф. Амелия Личева и Виктор Топалов.

„ Хората са още по-жадни за срещи онлайн с писатели и въобще с книгите. Пълно е, чакаме още повече хора в петък, събота, неделя, които обичайно са най-посещаваните дни. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ проф. Амелия Личева, която е лекар по лингвистика, учител в Софийския университет и програмен шеф на книжовен фестивал в границите на 49-ия Софийски интернационален панаир на книгата.

„ Литературният фестивал, който тече в границите на панаира, стартира по доста мощен метод. Той съставлява среща с непознати и български писатели, плюс разнообразни полемики, които се провеждат “, сподели още проф. Личева.

Тя добави, че на панаира ще има доста разнопосочни събития, в това число и две полемики – „ Форми на замяна “, обвързвана с границата сред истина и подправени вести, а втората ще бъде на тематика ролята на изкуствения разсъдък в преводаческата активност.

Авторът в „ Бохемска София. Истории от жълтите павета “ Виктор Топалов благодари на хората за засиления интерес към книгата и сподели, че доста хора я употребяват, с цел да създадат подарък.

„ Факт е, че книгоиздателството още тогава стартира да се трансформира в доста известен бизнес. Най-известното издателство в предишното на Тодор Чипев, неговата книжарница е достигала 5 етажа, което е било най-голямата книжарница на целия Балкански полуостров, което демонстрира, че даже тогава търсенето на книги е било едно занимание и обич на софиянците “, разяснява Топалов.

„ Традицията на книгоиздаването в България е доста мощна, изключително в интервала директно преди преврата на 9 септември “, добави проф. Личева.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР