До момента, от близо 700 имунизирани вчера, нямаме съобщение за

...
До момента, от близо 700 имунизирани вчера, нямаме съобщение за
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: От първите 700 ваксинирани нямаме каквито и да е реакции |

До момента, от близо 700 ваксинирани през вчерашния ден, нямаме известие за каквито и да е реакции. Това сподели доцент Ангел Кунчев от Националния действен щаб по БНР, който е и основният държавен здравен контрольор. Той изясни, че е са поети отговорности със сключването на договорите за имунизациите, като да се сътвори стройна организация за следене вероятно на нежелани реакции и да се наблюдава резултата от имунизацията. “Това значи, че ние би трябвало да изследваме значителен брой ваксинирани, да забележим основават ли антитела, какъв брой дълго остават ", добави още доцент Кунчев.

Според него реакции ще има в бъдеще. " Говорим обаче за предстоящи реакции, бързо преходни, лека болежка на мястото на ваксинирането, леко главоболие, неразположеност, субфебрилна температура. Неща, които са разказани в листовката ", изясни основния държавен здравен контрольор.

Процесът по имунизация против Covid-19 е почнал съгласно предварителните упования. Заради празничния интервал някои от лечебните заведения са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа.

Според доцент Кунчев сме сложили „ началото на края на тази пандемия “.

Наличието на подозрения и клюки въздейства върху настройките на искащите да се имунизират, счита Кунчев. Той напомни, че обособените колета от имунизациите са съпроводени от късата характерност на продукта и листовката за пациента.

До месец два ще има ваксини за всички искащи

Първите количества на имунизацията са по-скоро алегорично начало. В началото на новата година ще приказваме към този момент не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, посочи доцент Кунчев. Може би първоначално не всички, които желаят, ще могат незабавно да доближат до имунизацията, само че до месец-два това ще се случи, увери основният държавен здравен контрольор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, тъй като виждат какъв брой подъл и рисков е този вирус, добави той.

Той обясни и по какъв начин ще продължи акцията по имунизация. " Мисля, че " Модерна ще успее да достави ваксини още до края на януари или началото на февруари и ще разполагаме с количества, които ще ни разрешат да разгърнем акцията освен в тази първа фаза за здравните чиновници и работещи в коронавирус звена, а и на всички типове домове за възрастни хора, и за хора с умствени увреждания. Те са второ предизвикателство, тъй като са над 400. Разпръснати са в цялата страна. Медицинското им обслужване е доста друго. Всичко това е премислено, направено е като организация и ще влезе в деяние сега, в който получим тези по-големи количества ваксина ", добави доцент Ангел Кунчев.Според Ангел Кунчев основно е доверието измежду обществото, а резултатът от една такава акция демонстрира какъв брой е зряло едно общество и какъв брой има вяра на специалистите си.

Доц. Ангел Кунчев разяснява случаите на преместване на ваксини с микробус на компания за кренвирши.

" В Съединени американски щати най-големият производител на месни артикули по същия метод дава и хладилни камиони и хладилни огромни хранилища. В Канада е компания, която разнася сладолед. Всичко, което може да бъде от помощ и аз благодаря на тези компании, които се включиха в България,ще бъде употребявано. Никъде до момента в никоя страна не е правена хладилна верига при такива негативни температури за предпазване доставка на ваксини ", сподели доцент Кунчев.

Официалната статистика се срутва по празници

Запитан за наклонността на понижаване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с ковид, Ангел Кунчев посочи, че по модела и на предходни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отсрочва визитата при доктор, по тази причина „ формалната статистика съвсем се срутва “. Пълна картина какво се случва ще имаме при приключването на една цялостна работна седмица след 4 януари. Ако наклонността към понижаване се удостовери, ще има опция да се обмисля и разхлабване на ограниченията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР