До месец се очаква всички домакинства, които са заявили желание

...
До месец се очаква всички домакинства, които са заявили желание
Коментари Харесай

Домакинствата получават заявените дърва за огрев до месец

До месец се чака всички семейства, които са декларирали предпочитание за по-евтини дърва за огрев, да ги получат. Подсигурени все още са 85% от нужните количества.

Това сподели пред Българска национална телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев. Има ли още доста фамилии, които чакат доставка на дърва? - ето какво сподели инспекция на малкия екран в дупнишкото село Яхиново и в Карлово.

В най-голямото дупнишко село Яхиново повече от половината семейства, декларирали предпочитание да получат дърва за огрев, към момента ги чакат. До момента в селото са доставени към 300 кубика, които обаче са незадоволителни, с цел да покрият потребностите на всички. Димитър и Атанаска още през февруари са се записали в описите.

Димитър Костов: Всеки ден се ядосваме за тези дърва, тъй като няма с какво да се отопляваме.
Атанаска Костова. Сега е ноември, събираме от къщата на сина ми боклуците.
Димитър Костов: Чакайте, ще има, но по кое време, като падне снега... И махни друго, ами и по 140 лв. желаят за кубик.

За да не остане на студено до момента в който чака декларираните дърва, Кирил е решил да си подсигури топлото като си е купил въглища. Разказва ни, че чувал от 25 кг излиза 14 лв., по тази причина и е взел малко количество.

Кирил Георгиев: Вземах от пенсията въглища - 10 чувала и в този момент на другата пенсия отново ще взема и по този начин.

Няма рецесия с дървата за огрев в Карловско и доставките се правят по график, твърдят от държавното горско стопанство в града.

" Днес /б.р. вчера/ започнахме в Каравелово да доставяме дърва за хората, които не са бедстващи по листата на кмета, който е направен към края на месец юни. Дървата при нас се заплащат на 47 лева с фактура ", сподели инж. Златю Кличев - шеф на ДГС-Карлово.

Миналият месец е рекорден като дърводобив, а уверението на министъра на земеделието Явор Гечев е, че страната ще се оправи с рецесията с дървата за огрев до месец.

" Нуждите от дърва тази година са 3 пъти по-големи, няма въглища на пазара, няма съветски въглища и украински, разбираемо за какво. Дървата - три пъти е повишено търсенето, ние сме доставили 130 % от миналогодишните доставки тази година, ще стигнем до 150 до цялостно облекчаване ", изясни Явор Гечев, длъжностен министър на земеделието.

За да се понижи броят на хората, които чакат да получат дърва на по-ниски цени от Министерството на земеделието обмислят основаване на обществен фонд. През него ще се дотират единствено тези, които дават отговор на избрани условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР