До месец-два започват клиничните изпитания на разработената молекула, която да

...
До месец-два започват клиничните изпитания на разработената молекула, която да
Коментари Харесай

До месец започват клиничните изпитания на молекулата за коронавируса

До месец-два стартират клиничните тествания на създадената молекула, която да защищава от нахлуване на болест с ковид. Това заяви БГНЕС, базирайки се на думите на члена на Надзорния съвет на " София Тех Парк " Костадин Петков.

Като детайл от държавната инфраструктура ние сме задължени да спомагаме в битката с ковид, акцентира Петков и добави, че частната българска компания " Микра 21 ", която е сътрудник на " София Тех Парк " от четири години работи по плана.

На държавното съвещание във вторник стана ясно, че учените са създали микромолекула, която защищава от нахлуване на инфектирани молекули ковид измежду здравите в организма.

Петков заяви, че към този момент са осъществили връзката сред компанията и държавните здравни структури, където могат по най-бързия метод да се съкратят административните процедури при изработването на медикамент.

По негови думи до месец-два предстоят клинични тествания. След това стартира една процедура, която не може да се каже в какъв период клетката ще се трансформира в лекарствена форма, изясни той.

Петков отхвърли да предвижда период, в който ще бъде готово лекарство.

По негови думи Агенцията по медикаментите се занимава с сходни процедури и с прогнози какъв брой време би лишило това.

" София Тех парк " има 11 лаборатории, с които може да способства за решаването на съответните проблеми. Петков уточни, че е уведомил комплекса, обвързван с бионауките, и към този момент се търсят благоприятни условия по какъв начин може да се влияе върху ковид. Други лаборатории, които са свързани с киберсигурността, работят по основаването на виртуална действителност и изкуствен интелект. Петков увери, че целият запас от учени в Парка и от лабораториите - част от националната научна инфраструктура, работят по решаването на проблемите.

Запитан дали страната ни е закъсняла с въвеждането на превантивни ограничения Петков съобщи, че сме " на гребена на вълната, даже изпреварваме с ограниченията ". Според него до края на годината ще тръгне и суперкомпютърът, който ще моделира доста лекарствени форми. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР