До края на този месец трябва да приключат проверките от

...
До края на този месец трябва да приключат проверките от
Коментари Харесай

Резултатите от проверките за формирането на цените на храните се чакат до края на месеца

До края на този месец би трябвало да приключат инспекциите от Българската организация за сигурност на храните и Националната организация за приходите за образуването на цените на питателните артикули, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви министърът на земеделието Кирил Вътев. Те обгръщат целия развой от цената на суровините до крайната цена в магазина, като първо ще се ревизира ценовата верига при млечните артикули.

Според министъра задачата на инспекциите е да се обясни по какъв начин се разпределя добавената стойност по веригата. " Очаквам резултатите да са доста забавни ", добави Вътев.

В отговор на въпрос, той показва, че цената на хляба не се дефинира административно. Водеща е борсовата цена на пшеницата и разноските по производството му, добави министърът на земеделието.

" Производителите на зеленчуци би трябвало да се кооперират, с цел да може както най-големите, по този начин и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и би трябвало да се изградят ", изясни визията си министърът.

Кирил Вътев уточни, че за момента е завършила жътвата на пшеница, ечемик и ръж, като добивите са доста положителни. Предстои жътвата на слънчогледа. " Фактически поради вноса от Украйна ние имаме огромен проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е обвързван с ниските цени на сухото мляко, което пък носи вреди за животновъдите ", разясни той.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР