До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от

...
До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от
Коментари Харесай

Теменужка Петкова в САЩ: Намаляваме руския газ наполовина

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на визитата си в Съединени американски щати, оповестяват от пресцентъра на ведомството ѝ.

Към момента към 85% от синьото гориво, употребявано у нас, идва от Русия, а това е посочено в разнообразни западни отчети като риск за енергийната сигурност на страната.
Дейвид Хейл: Съединени американски щати са срещу втората линия на „ Турски поток “ По думите на заместник-държавния секретар по политическите въпроси в Съединени американски щати газопроводът се преглежда от страната му като геостратегически план на Русия
Петкова уточни, че от цялото ползване на природен газ в страната - 3 милиарда куб. метра, половината количество в размер на 1,5 милиарда куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани посредством доставките на контрактуваните количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на полутечен природен газ. През месец юни предходната година България получи своите първи доставки на американски полутечен природен газ. За предходната година доставките на полутечен природен газ за България са в размер на близо половин милиарда кубични метра.

Страната ни прави оценка поддръжката на американските сътрудници за осъществяване на предпочитани инфраструктурни планове като междусистемната газова връзка Гърция-България и терминала за полутечен природен газ при Александруполис. Пред зам.-помощника на президента Тръмп Томас Строч министър Петкова подчертава върху напредъка по построяването на интерконектора с Гърция.

Като неразделна част от Южния газов кулоар, посредством междусистемната газова връзка страната и Европа ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район и опция за импорт на полутечен природен газ от LNG терминалите, в това число от Съединени американски щати, което ще подсигурява диверсификация на източниците и маршрутите, е подчертала Теменужка Петкова пред американските представители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР