До края на тази година част от административните услуги ще

...
До края на тази година част от административните услуги ще
Коментари Харесай

Божанов: До края на годината някои административни услуги ще станат достъпни чрез електронна идентификация


До края на тази година част от административните услуги ще станат налични посредством електронна идентификация, каквато ще има всеки българин, сподели през днешния ден във Варна министърът на електронното ръководство. По думите му към този момент се работи по приложението, като първоначално ще бъдат интегрирани пет институции, измежду които Министерство на вътрешните работи, Националната организация за приходите и Националния застрахователен институт. Освен това българите към този момент няма да бъдат куриери на администрацията и да придвижват удостоверения от институция в институция, а те сами ще си обезпечават нужната им информация по длъжностен, електронен път.

Божанов уточни, че планът за електронната идентификация на жителите към този момент е предоставен и се осъществя от „ Информационно обслужване “. Стойността му ще бъде под два милиона лв.. За електронното ръководство са нужни не огромни, а умни вложения, уточни министърът. 

Той сподели още, че хакерските атаки против институции зачестяват и стават все по-разнообразни. Започнали сме с ограничения против този проблем още преди началото на спора в Украйна, който в действителност усили интензитета на офанзивите, изясни Божанов. Той посочи, че въвеждането на електронната идентификация няма да докара до спомагателен риск за персоналните данни на хората, с които разполагат институциите. Целта е да бъдат по-добре предпазени регистрите, изясни министърът. Според него електронната идентификация би била и един от механизмите българите да дават своя избор при бъдещо отдалечено гласоподаване на избори.

Във връзка с хакерските офанзиви и обстановката с „ Български пощи “ министърът разяснява, че ведомството, което ръководи, оказва помощ на сдружението в границите на пълномощията си. Пощите не са били в обсега на министерството, нито на Държавната организация " Национална сигурност ", никой не ги е проверявал, по тази причина сега се водят диалози за разрешаването и на този проблем, изясни Божанов.

По мотив вероятни електронни облекчения за бизнеса министърът уточни, че задачата на ведомството е да обезпечи опция бизнесмените да взаимодействат с страната по електронен път. За броя на разрешителните като режими вземат решение съответните министерства, само че бюрокрацията по заявяването им и по подновяването им ще бъде облекчена, добави Божанов.

Във Варна през днешния ден министърът на електронното ръководство взе участие в Национална кръгла маса „ Иновации и цифровизация – технологиите на триумфа “, проведена от Техническия университет в крайморския град. Форумът е отдаден на 60-годишнината от основаването на висшето учебно заведение. Ректорът проф. инж. Венцислав Вълчев уточни, че в университета се образоват пет хиляди младежи. Учебното заведение работи интензивно с бизнеса, както и по разнообразни европейски стратегии. В него са разкрити пет специалности, свързани с компютърните технологии, като следва да стартират още две, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР