До края на седмицата върви обсъждането на Закона за извънредното

...
До края на седмицата върви обсъждането на Закона за извънредното
Коментари Харесай

Със заплахи няма да се справим с коронавируса

До края на седмицата върви разискването на Закона за изключителното състояние, което беше въведено на 13 март единомислещо от депутатите за период от един месец. С депутата от Българска социалистическа партия Филип Попов беседва Диляна Панайотова.

Господин Попов, какви са терзанията на левицата по отношение на предлаганите ограничения в изключителния закон?

Има много терзания. Ние не сме съгласни със самата философия на закона. Като образец ще дам единствено няколко текста, само че те дефинират на процедура философията и насоките, към които се движим. Не първо място, нужни са мерки-краткосрочни и средносрочни, както и дълготрайни за справяне с тази рецесия. Част от тези незабавни ограничения се съдържат в законопроекта. Те на процедура са предписани от заповедта на министъра на опазването на здравето в първата част на законопроекта. Съгласни сме с тези ограничения, както и с други ограничения, като прекъсването на периодите по цивилен каузи, по изпълнителни каузи, по административни каузи. Следва да създадем ангажимента, че не следва да се стопират делата за прехрана.

Не сме съгласни с неспазването на обещанието на изпълнителната власт, тъй като господин Горанов сподели, че страната ще поеме 60% от заплатата на тези служащи, които не могат да отидат на работа. Тук в законопроекта ни се предлага нещо радикално друго - точно 50% и те да бъдат поети от работодателите. Същевременно се предлага и служащият на процедура да бъде заставен да си вземе платения и неплатения отпуск, в случай че има подобен. Няма по какъв начин да бъдем съгласни с тази философия.

На последващо място е извънредно несъответстващо, съгласно нас, предлагането, касаещо член 326 от Наказателен кодекс, за разпространението погрешни данни за заразителна болест. Това се съдържа в в този момент настоящия текст в Наказателен кодекс. Излишно е да се всява суматоха измежду хората, да не могат да си приказват надали не, да не могат да популяризират информация, а те са обезпокоени и по тази причина популяризират информация със своите близки, другар. Нека е належащо с такива закани да се работи. Заплаха пролича и в още един текст, отново от Наказателен кодекс, който касае не какъв да е ", а тези които са на първа линия в битката с ковид в България, а точно медиците. Предлага се те да бъдат наказвани с много тежки санкции. Нека да имаме поради, че това въпреки всичко са медици и те би трябвало да бъдат подтиквани, те би трябвало да бъдат приветствани, което се случва апропо и в България, а не да бъдат преследвани, заплашвани. Това са няколкото постановки, с които не се съгласяваме. Госпожа Теменужка Петкова беше дала обещание, че ще бъдат отсрочени заплащанията във връзка с топлоенергия, електрическа енергия, водоснабдяване. Това го няма на никое място в закона.

Какво ще предложите сред първо и второ четене?

Ние ще предложим своите оферти. Едното от тях ще бъде точно това за налагане на по този начин наречения мораториум върху заплащането на тези комунални услуги, т.е. отлагането на заплащането. На второ място ще предложим прекъсване на периодите по цивилен, административни и изпълнителни каузи. По отношение на текстовете, касаещи нотариусите също има грешки и също може да се създадат някои оферти. Ще създадем оферти, свързани с по този начин наречената далавера. В миг на рецесия, това в действителност е закононарушение. Има хора и организации, които спекулират с избрани артикули като медицински произведения, маски, самун. В този миг на рецесия това е тежко закононарушение, съгласно нас и би трябвало да се вземат ограничения. Не може в настоящия тип глобата да е в размер на 100 лв. и пробация.

Чуват се апели сега да не се тормозим за стопанската система, че тя ще се възвърне и първо би трябвало да мислим за здравето, само че хората са обезпокоени дали ще имат работа след рецесията, дали ще могат да си заплащат сметките, да си покрият отговорностите към банки и финансови институции. Какво би трябвало да предприеме страната или бизнеса?

Според мен ограниченията би трябвало да са сложни. Те са няколко вида и касаят няколко сфери. Първо това са незабавните ограничения, ограниченията в областта на медицината, предпазването, предварителната защита и ограничението на болестта. Разбира се би трябвало да има обществени и стопански ограничения. По отношение на първите ограничения от страна на страната и изпълнителната власт има активност. Но във връзка с другите два вида ограничения сякаш има единствено едно говорене до този миг, само че виждаме че в закона няма нищо от цялото това говорене. Тези ограничения са сложни, те са взаимосвързани.

Една мярка, която е призната в този момент в границите на изключително състояние, то нейните последствия ще се усещат доста след привършване на изключителното състояние. Така че страната би трябвало да поеме своята роля, своята отговорност, освен да трансферира отговорност на бизнес, жители, лекари, работодателски организации, синдикални организации. Държавата е тази, изпълнителната власт е тази и Народно събрание през своята нормотворческа активност са тези, които следва да поемат своята отговорност в този тежък миг.

Освен това тези ограничения, които би трябвало да бъдат признати, ние следва да забележим какво подхващат от други страни членки на Европейски Съюз във връзка с социално-икономическата сфера. Не е неприятно да се взаимодейства с тези страни, да забележим какъв е техният опит. Наистина ограниченията за сложни, търсим резултатност и резултати от тези ограничения. Защото със закани към медиците едвам и ще реализираме някаква резултатност, по-скоро ще има деморализиращ и демобилизиращ резултат.

Споменахте практиката в другите страни. Франция предлага взаимен фонд, с който да се подкрепи бизнесът, хората, да не усетят рецесията. Премиерът Бойко Борисов сподели, че действително дългът на Франция е скочил фрапантно поради тези ограничения и ние ще опазим личния си бюджет и фискална непоклатимост. Как може да се откри салдото сред стабилността на страната и стабилността на финансите на жителите?

До момента не е препоръчана актуализация на бюджета, а такава следва да има. Не могат да се подхващат тези ограничения без актуализация на бюджета. Наистина би трябвало да се търси баланс, само че и той следва да бъде взет въз основата на осведоменост. До момента какво получаваме като информация от националния щаб и изпълнителната власт - по какъв начин нараства броят на инфектираните в България. Но тази информация би трябвало да бъде и друга, най-малко в Народно събрание, а точно каква актуализация би трябвало да бъде направена на бюджета, на какви европейски фондове може да разчитаме. Тоест, нагледно казано да създадем своята сметка какъв брой милиона или милиарда страната може да хвърли в битката с ковид, в ограниченията с последствията от ковид и със самия ковид. Казва се, че ще има задоволителен брой маси, само че какъв брой е задоволително?

Трябва да имаме по-подробна информация за идващите 10-15 дни ще бъдат създадени N на брой маски и те ще бъдат разпределени за Министерство на здравеопазването, за МО, за Министерство на вътрешните работи. До къде ще стигнат? Тази информация все още липсва.

Закъсняваме ли с ограниченията, които подхващаме?

Не мисля, че закъсняваме с тези незабавните ограничения, които сме подхванали досега, само че закъсняваме със социално-икономическите ограничения. Действа се стихийно, бързо. Законът за изключителното състояние има редица дефекти, само че както споделих неговите последствия ще бъдат доста дълготрайни. Трябва да се уточняват текстовете и предложенията, само че би трябвало да се направи разбор на резултата на тези текстове, тъй като това е рамка и норма за всеки един български жител, за цялото общество.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР