До края на седмицата температурите в страната ще се повишат

...
До края на седмицата температурите в страната ще се повишат
Коментари Харесай

Опасна жега - какво да правим, първи признаци на проблеми със здравето

До края на седмицата температурите в страната ще се покачат до 35 градуса, а тук-там и над 40 градуса.

Задаващата се поредност от няколко дни с извънредно високи температури крие доста опасности за здравето.

Колко горещо е прекомерно горещо и по какъв начин да се оправим с рисковата горещина, пита Euronews.

Когато става дума за горещи талази, най-често обръщаме внимание на оптималната температура, която синоптиците афишират. Не единствено градусите обаче са от голяма важност.

В композиция с влага жегата става още по-опасна, сочи изследване на учени от Съединени американски щати. В такива случаи потенето към този момент не обезпечава нужния резултат на изстудяване.

Едно изследване от 2010 година открива, че щом температурите се покачат над 35°C, човешкото тяло към този момент не може да се приспособява към влажната жега. По-скорошно проучване по тематиката - на учени от университета в Пенсилвания, добавя картината. Според него границата на комфорт и сигурност за здравето е по-ниска от 35°C.

Колко горещо е прекомерно горещо, с цел да изпълняваме обикновено ежедневните си задания?

За да отговорят на този въпрос, учените са тествали здрави млади и зрели хора. Те са ги изложили на друго равнище на температурен стрес в следени лабораторни условия. С помощта на особено хапче откривателите са следили температурата на тялото.

В хода на опита е открито, че комбинацията от висока температура и висока мокрота има най-сериозен резултат върху способността на тялото да се охлажда. Допустимата граница е под 35°C - и за мъжете, и за дамите.

Конкретно, те показват като горна граница 31°C при 100% мокрота и 38°C при 60% мокрота.

Какво се случва с човешкото тяло, когато е прекомерно горещо и влажно?

Продължителното излагате на високи температури в композиция с висока мокрота може да докара до съществени заболявания. Над посочената горна граница тялото ни към този момент не се оправя добре с контрола на процесите.

Когато тялото прегрее, сърцето стартира да работи по-усилено, с цел да изпомпва кръв към кожата и да извежда горещината. С потенето то губи доста течности, изясняват учените. В най-лошия случай резултатът е сърдечен удар, който е животозастрашаващ.

Как да се оправим с горещите талази?

Най-сериозните опасности по време на поредност от дни, в които доминират високи температури и висока мокрота, са дехидратация, прегряване, отмалялост и сърдечен удар, сочат данни на Националния здравен център на Англия.

Няколко съвета по какъв начин да се справите с рисковата горещина:

Важно е да знаете кои са главните признаци за сърдечен удар или изтощеност от жегата. Това са:

Ако доловите някои от тези признаци, пробвайте се да ги овладеете. Преместете се на по-хладно място, полегнете и повдигнете краката си. Пийте повече вода, напръскайте краката си със студена вода, охладете ги благодарение на вентилатор, поставете ледени компреси на мишниците или врата си.

Не се колебайте и да потърсите лекарска помощ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР