До края на ноември тази година хазната е събрала от

...
До края на ноември тази година хазната е събрала от
Коментари Харесай

Горанов изцеди жалките 16 млн. лв. от данък „уикенд“

До края на ноември тази година хазната е събрала от налог "уикенд “ скромната сума от 16 млн. лв.. Това оповестиха извънредно за banker.bg от Министерството на финансите.

Според консервативните прогнози на ведомството на Горанов предстоящите доходи от налог "уикенд " за хазната трябваше да са най-малко 100 млн. лева годишно.
Такива бяха сметките през 2015 година, когато Народното събрание гласоподава промени в режима на прилагане на данъчен заем за коли и недвижими парцели, които се употребяват както за служебни, по този начин и за персонални цели. Обясниха новия ред с нуждата наредбите на член 168а от инструкция 2006/112/ЕО по отношение на общата система на Данък добавена стойност да бъдат въведени и в националното ни законодателство.

Като прилагане за „ персонални потребности “ беше несъмнено потреблението на активи на предприятието, за които е приспаднат напълно или отчасти данъчен заем, от страна на притежателя, на служащите и чиновниците или трети лица за цели, разнообразни от самостоятелната икономическа активност на данъчно задълженото лице. В определението беше включено и даването на услуга за персоналните потребности на данъчно задълженото лице, на притежателя, на служащите и чиновниците или за цели, разнообразни от самостоятелната икономическа активност на данъчно задълженото лице, разясни счетоводният специалист Божана Страхилова.

„ Този налог е трябвало да се ползва в последните 20 години.Всеки разход без изключение - за градинари, за детегледачки, за тоалетна хартия, е третиран като фирмен разход ", разясниха данъчните тогава.
Стойността на леките коли, платени от компании през 2014 година е била коло 400 млн. лева Според данъчните забележителната част от тях в никакъв случай не са употребени като фирмени.
С приемането на налог „ уикенд " фирмите бяха принудени в данъчните си заявления да разпределят съотношението за персонално и за служебно прилагане на тези активи и надлежно да начислят и внесат налог за персонално прилагане.

Юристите напомнят, че измененията бяха обнародвани в Държавен вестник, брой 95/08.12.2015г. и влязоха в действие от 01.01.2016 година Те обаче не предложиха тъкмо съответствие на корекцията; не се ограничиха до избран тип активи - да вземем за пример единствено парцели и коли, не показаха и предел на същественост на цената на активите, за които този режим ще се отнася. При това състояние влезлите в действие промени би трябвало да се отнасят до всички активи на предприятието, без значение от цената им, а относителните дялове на служебното и персоналното прилагане би трябвало да бъдат избрани и документирани от предприятието актив по актив.

Веднага след приемането на рестрикциите потегли развой по прекачване на фирмените леки коли във притежание на физическите лица - притежатели на компаниите. Така разноските за любовници примерно започнаха да се заплащат от физическото лице - ухажор, а не от компанията, която е любовно неутрална, само че данъчно все по-съпричастна. Това е и насмешливото пояснение на резултата от въвеждането на новия налог, от който страната не завоюва нищо, само че поряза компаниите.

Всички фирмаджии, които събираха касови бележки - фактури за гориво и за други разноски за колите си от началото на годината, с цел да ги включат като разход на ръководените от тях компании, към този момент ги изхвърлят. Преди този разход се признаваше от данъчните с презумпцията, че колата се употребява за фирмени каузи, като върху този разход на компанията се начисляваше 10% налог. Тази елементарна система към този момент не съществува.

Десетки хиляди хора от компаниите са постъпили по следния метод: автомобилът, употребен примерно 3-4 години и към този момент задоволително амортизиран, се трансферира на физическо (мениджър,собственик) лице, заплаща се Данък добавена стойност върху остатъчната му стойност и всичко завършва.

Ако човек желае да впише като разход на компанията си зареждането и поддръжката на персоналната кола, това към този момент може да стане единствено посредством контракт за наем сред него и юридическото лице. При това в края на годината физическото лице ще би трябвало да заплати 10% върху приходите си от наема, само че пък компанията ще изпише разноски, с което ще понижи финансовия си резултат и надлежно и налога върху облагата си. Но пък данъчните постоянно могат да нападат такива покупко-продажби с презумпцията, че са сред свързани лица и че изискванията по контракта са подчинени на тези връзки.

Така че най-чистия ход си остава заплащането на омразния налог “уикенд”. Той е мразен от хората във компаниите освен тъй като накърнява правото им на прилагане на движимостта - примерно на лека кола за фирмени цели, само че и заради трудно сложното пресмятане на данъка. По отношение на изчисляването на налога, съгласно данъчните най-логичното, както демонстрира и името му, е в петте работни дни на седмицата да се води, че движимостта, в тази ситуация фирменият автомобил, се употребява за служебни цели. В двата почивни пък да се знае, че даже и да не мръдне от гаража, колата е употребена за персонални или фамилни цели. Разбира се, с изключение на за време на прилагане става дума и за пробег.

Какво се случва в този момент? Хората всеобщо употребяват формулата 2/7. Според данъчните тази скица им дава 5-7-10% налог върху персоналната приложимост, което носи в хазната 100-200 лева приходи месечно.

Това в процентно отношение прави към 26.6% персонално прилагане. Дотук добре. Лошото е, че администрирането на налога е прекомерно комплицирано за осъществяване. От една страна, лидерът на служебната кола би трябвало непрекъснато да попълня пътни листове през работните дни, а в петък към този момент да засече километража, с цел да може в понеделник сутринта да продължи с бакалските сметки. Едва при такава желязна документи на него ще му се признава, че е употребявал фирмената кола и за... фирмени цели. В противоположен случай - довиждане на данъчните преференции като цяло. И тъй като хората всеобщо отхвърлят да се трансформират в писари, фирмените коли се трансферират на физически лица и се поставя завършек на драмата. Те са на алено от новия налог, само че и страната не се облагодетелства изключително, което оспорва смисъла от въвеждането му.

Ако сметне някой какъв брой разноски ще има към администрирането му, може да се окаже, че и този налог, сходно на налог “наследство” преди години, би трябвало да отпадне.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР