До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да

...
До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да
Коментари Харесай

Строим 5 магистрали, разрешаването на правния казус с индексацията на „Хемус“ до месец ще отпуши строителството

„ До края на месеца, най-късно през декември, се чака да се позволи правният проблем с индексирането на цените за строителството на автомагистрала „ Хемус “. “

Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в предаването „ Събуди се “ на Нова телевизия. Той беше безапелационен, че главният проблем на „ Хемус “ е методът, по който е възлагано строителството – без съблюдаване на разпоредбите на Закона за публичните поръчки. Затова дълго не се работеше по този обект.

„ Разрешаването на правния проблем ще даде опция на строителните компании да стартират да работят с темповете, написани в графиците “, добави министърът

„ Истината е, че у нас по едно и също време строим 5 автомагистрали, което не е обикновено за една страна. Бюджетът е една рамка, която дава еластичност на министрите да влагат пари там, където има планова подготвеност. В бюджета на АПИ има 2,5 милиарда лв. и съм сигурен, че сега, в който бъде позволен правният проблем с индексиране на цените по контракти за „ Хемус ” ще се задейства строителството. Това ще стане до края на годината “, акцентира той и добави, че построяването на тези автомагистрали е доста значимо за страната ни, с цел да имаме районна съгласуваност със прилежащите страни.

В развой на създаване с изключение на автомагистрала „ Хемус “, са и автомагистралите „ Европа “, „ Струма “, Русе-Велико Търново, скоростният път Видин – Ботевград.

Добрата вест е, че лот 1 на автомагистрала „ Хемус “ може да бъде приключен в границите на идната година. При индексация на договорите лот 3 може да бъде достроен идната година, а лот 2 – да напредне две трети. По последни планове аутобанът може да стигне до Велико Търново към 2027-ма година, само че за 7-и и 8-и сектори се постанова да се промени трасето, стана ясно от думите на министъра.

Двата лота на скоростния път Видин – Ботевград сред Мездра и Ботевград би трябвало да са подготвени до края на 2025 година, като в края на тази година би трябвало да се отвори трасето за придвижване, само че ще продължи работата по построяването на мостовите уреди.

„ Строителството постоянно основава дискомфорт на живущите към градежа и не е обикновено в резултат на взривни работи да се стига до вреди “, разяснява Андрей Цеков създалото се напрежение след следените взривни работи край село Ребърково, където текат строителни работи по модернизацията на трасето Мездра – Лютидол. Според него в този случай явно става въпрос за неспазване на технологиите за работа с взривни субстанции. От направената от АПИ инспекция излиза наяве обаче, че официално са спазени всички условия.

„ Не е обикновено при следени взривни действия да има вреди. Очевидно планът е бил погрешен, контролът е бил непълен, би трябвало да се вземат ограничения от надзорните органи, с цел да не се повтори “, съобщи още Цеков.

Регионалният министър посочи, че актуалният план за довършването на автомагистрала „ Струма “ е за трасе по източния скат на Кресненското дефиле. Той напомни, че в управническата стратегия на държавното управление е записано, че решението едното платно на автомагистралата да минава през дефилето е неуместно и се търсят разновидности то да бъде изнесено отвън дефилето.

„ Това изрично нищо няма да забави “, увери министърът и добави, че сега е предоставено строителството единствено на трасето през източния скат. Договорът за завършването на сектора е до 2027 година Другото трасе – през Кресненското дефиле, не би трябвало да се строи, безапелационен е Андрей Цеков. То може да е краткотрайно, до момента в който се построи трасе отвън дефилето.

Регионалният министър разгласи и резултатите от продължаващите през октомври инспекции на още 14 пътни сектора в гаранционен период. Тестовете с профилограф и сондажни ядки стартираха през септември. През октомври са изследвани близо 242 км. Взети са и 129 сандажни проби. Резултатите демонстрират, че е открит един сектор с проваляне и слягане на асфалта, в 3 незадоволителна дебелина на асфалта, а при 7 моста има установени градивни недостатъци. Всички реализатори са поканени да си отстранят минусите.
„ Когато контролът е неминуем и когато знаят, че ще бъдат тествани, няма да позволяват икономии на асфалт “, беше безапелационен министърът. Той добави, че строителните компании към този момент отстраняват откритите несъответствия при първия стадий на инспекцията през септември на други пътни сектори в гаранционен период.

„ Имаме цялостна готовност за зимното поддържане, има подписани контракти за зимно поддържане на републиканските пътища, 1583 снегорина са в подготвеност за разчистване на снега в цялата страна “, заяви още Цеков.

Той беше безапелационен, че ръководството на страната е устойчиво и няма сензация в политическата обстановка от последните дни.
„ Управлението постоянно е под риск във всяка парламентарна република, изключително, когато се крепи на болшинства межу партии, които са политически съперници по доста тематики “.

Според Адрей Цеков сплотяващите целите са доста по -силни от краткотрайните дразги.

*Източник: mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР