До края на месеца Министерството на финансите и руските разработчици

...
До края на месеца Министерството на финансите и руските разработчици
Коментари Харесай

Русия ще регулира цените на създавания в страната софтуер

До края на месеца Министерството на финансите и съветските разработчици на програмен продукт ще подпишат харта, съгласно която участниците на пазара ще се съгласят да покачват цените с не повече от 15% плюс показателя на потребителските цени на Росстат годишно. За това написа вестник " Комерсант ", базирайки се на плана на " Ценова харта на обществено виновния ИТ бизнес ", която се създава от Министерството на цифровото развиване взаимно с най-големите софтуерни асоциации, като " Отечествен софт ", " Руссофт ", " АКИТ " и други

В хартата се показва, че в подтекста на " предизвикването, пред което са изправени страната, стопанската система и ИТ-индустрията за реализиране на народен дигитален суверенитет ", националните разработчици на програмен продукт непринудено ще лимитират повишението на цените на своите решения. Предвижда се оптималният предел да бъде избран по следната формула: цената на софтуерно решение от същата дата на предходната година, поправена с годишния показател на потребителските цени на Росстат, плюс 15 %.
-->
Следва да се означи, че през предходната година показателят е бил 111,94 %. Това значи, че действителният таван за разработчиците на програмен продукт би бил 27 %. През първото тримесечие на тази година показателят е бил 108,62 %, т.е. таванът на цените би могъл да бъде 23,62 %. Централната банка предвижда, че за цялата 2023 година показателят ще бъде сред 104,5 % и 106,5 %, т.е. таванът би могъл да бъде от 19,5 % до 21,5 %. Проектодокументът допуска, че хартата ще остане в действие до 2028 година, само че " при положение на промени във външната политика и икономическите условия срокът може да бъде преразгледан ".

Министерството на цифровите технологии за първи път разгласи желанието си да ограничи цените на софтуера посредством саморегулиране в средата на предишния месец. През март огромните консуматори оповестиха, че цените на софтуера на вътрешния пазар са се повишили с 30-50% през годината. Министерството " разчита на правилата на пазарната саморегулация ", като признава, че официално " няма пълномощия да контролира ценовата политика на доставчиците ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР