До края на годината в Института по микробиология към БАН

...
До края на годината в Института по микробиология към БАН
Коментари Харесай

До края на годината ще е готов прототип на българска ваксина срещу COVID-19


До края на годината в Института по микробиология към Българска академия на науките ще бъде подготвен прототипът на българската ваксина против COVID-19.Това заяви пред Нова тв доктор Илиян Манойлов от Българска академия на науките.

Смятам, че към този миг се намираме на към 1/3 от пътя до финалната ни цел. Тя е направен първообраз на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. За да сме сигурни, че този първообраз не вреди, той би трябвало да бъде пробван първо върху мишки, изясни ученият. И посочи, че въпросните животни се поръчват от специфични развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да позволи сходен опит в България.

Би трябвало април-май месец да стартираме интензивно работа с животните, прибавя Манойлов. Според експерта поръчките на Русия и Съединени американски щати за няколко подготвени ваксини са политически и те не касаят учените. Имаме информация, че въпросните ваксини може и да работят. Това което прави Русия обаче не е толкоз етично. В Съединени американски щати се тестват прототипи на ваксини, които към този момент са основани за други вируси, изясни той.

Ученият прибавя, че в наше време стопанската система е доста обвързвана с науката. Фактът, че редица страни купуват ваксини, без те даже да са създадени приказва, че парите се намесват от ден на ден в нашата научна работа. Това не е вярно, безапелационен е той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР