До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет

...
До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет
Коментари Харесай

Близо 1.3 млрд. лева тръгват към земеделците

До края на годината сме възнамерявали заплащания с общ бюджет близо 1,3 милиарда лв.. От началото на мандата на служебното държавно управление са разплатени средства към стопаните в размер на 533,57 млн. лв., от другите посоки. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков на брифинг.

Той заяви в задатък, че през днешния ден управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие "  предстои да утвърди напътствията за използване на помощта в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на COVID-19 с оптимален бюджет 72 млн. лв..

Този запас ще доближи до 50 хиляди стопани от секторите " Животновъдство ", " Растениевъдство "  и " Пчеларство ". От тях 19 652 са в бранш отглеждане на животни, като общият бюджет от 37,5 млн. лв. ще бъде разпределен по 77 лева на глава за млечни крави, в това число под селекционен надзор и биволи, месодайни крави под селекционен надзор. За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лева./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен надзор, ще бъде по 19 лева на глава, а за овце и кози, планински и преходна национална помощ – 15 лева на глава. 

Проф. Бозуков акцентира, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лв. и тя ще доближи до 6285 стопанства, като те ще получат по 7 лв. за всяко пчелно семейство.

Министърът осведоми още, че 29,5 млн. лв. са планувани за близо 21 хиляди стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. Субсидиите, планувани за развъждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лева./ха, за пипер – 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън – 600 лева./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лева./ха, за развъждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лева./ха, за винени лозя  по 170 лв/ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а заплащанията ще бъдат през декември.

Министърът напомни, че управлението на служебния кабинет е заварило съвсем изчерпани средства за подкрепяне на земеделците по ограниченията за превъзмогване на загубите от Ковид рецесията и по de minimis.

" Това не беше решило проблемите в бранша, Ковид рецесията продължава, загубите в земеделието също. Междувременно се явиха и други проблеми, като огромните вреди от градушката в Пловдивско, покачването на цените на фуражи, торове, препарати, горива и сила “, съобщи Христо Бозуков. По думите му, екипът на МЗХГ съумя да приготви точни и действителни средства за актуализация на бюджета, планувани за преодоляване на рецесията и съгласуван със сериозността на обстановката. Разчетите бяха предоставени на депутати и бяха импортирани за разглеждане в Народното събрание при актуализацията на Бюджет 2021 година „ Искам да благодаря на народните представители за гласуваната актуализация, въпреки тя да беше редуцирана от препоръчаната от нас с към 25 млн. лева ", разяснява министърът.

Проф. Бозуков напомни, че в средата на октомври бе отворен приемът по подмярка 4.2. „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “. И уточни, че плановите оферти могат да бъдат подавани до 25 февруари 2022 година, а общият очакван бюджет е над 387 млн. лв.. 

  " Не бих желал да подцени свършеното по Програмата за морско дело и риболовство, която също се ръководи от МЗХГ ", съобщи министърът. Той осведоми, че от средата на май до в този момент по нея имаме подписани 141 броя административни контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер на 5 368 197,54 лева

Министър Бозуков разяснява още и въпроса с дефицита на дърва за пазара, като съобщи изрично, че тематиката не би трябвало да се използва политически. Той посочи, че горските територии на страната заемат близо 35% от нея и че годишният приръст е в размер на близо 14 млн. пространствени куб. м. (пр. куб. м.) От тях действително се употребяват сред 5-7 млн. прочие куб. м.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР