До края на годината правителството трябва да върне въпроса в

...
До края на годината правителството трябва да върне въпроса в
Коментари Харесай

Станишев готви доклад в Европарламента за България в Шенген с всички граници

До края на годината държавното управление би трябвало да върне въпроса в дневния ред на Съвета, съобщи Станишев на конференция за Шенген в Хърватия
„ Идеята за поетапно присъединение на България към Шенген не е нова – разисква се още от 2011 година, само че в последно време набира скорост. Последно я чухме от канцлера Меркел при визитата й в София през януари. Убеден съм обаче, че влизане единствено с въздушни и морски граници би било стратегическа неточност – ще отсрочи за неопределеното бъдеще повдигането на контрола по сухопътните, които са стопански по-важни, ще сложи под въпрос присъединяване на България в бъдещи общоевропейски системи за сигурност и ще бетонира двойния стандарт на участие в Шенген.”

Ето за какво предизвиках отчет в Екологичен потенциал, който ще изиска от държавите-членки неотложно решение за приемане на България с всички граници. Това ще бъде качествено нов детайл в позициите на европейските институциите по тематиката.”

Това разгласи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на конференция за разширение на Шенгенското пространство, проведена в Дубровник, Хърватия, от евродепутати-социалисти. В полемиката се включиха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, зам.-председателят на Европейския парламент Йоан Пашку, държавният секретар в министерството на вътрешните работи на Румъния Даниел Марин, някогашният министър на вътрешните работи на Франция Мишел Алиот-Мари, зам.-министърът на вътрешните работи на България Красимир Ципов, ръководителят на хърватските социалисти в Екологичен потенциал Тонино Пицула, евродепутати, ескперти от Европейската комисия, политолози и студенти.

„ Конференцията, която организирахме с сътрудниците Пашку и Пицула, продължава серията от начинания, целящи връщането на тематиката Шенген в дневния ред на ЕС”, съобщи Станишев, който беше избран за докладчик на Екологичен потенциал за цялостното приемане на България и Румъния в Шенген.

„ Въпреки мощната опозицията от консервативни политически сили, ние, социалистите, поставяме всички старания да осигурим поддръжка в европейските институции. Приемането на отчет, с който Екологичен потенциал недвусмислено ще съобщи, че поетапно влизане е недопустим вид, ще бъде следващият съответен резултат. Очевидно е обаче, че десни държавни управления стопират България за Шенген. Затова считам, че би трябвало да се работи както в институциите, по този начин и по линия на политическите фамилии, изключително това на европейската десница (ЕНП). За страдание отсъствието от конференцията на министрите на вътрешните работи на България и Хърватия, които са част от ЕНП, не изпраща добър сигнал”, уточни евродепутатът.

Решението за приемането на България в Шенген е напълно в ръцете на държавите-членки (Съвета на ЕС), само че процедурата изисква Екологичен потенциал да бъде съветван, което дава опция за индиректно въздействие и обновяване на процеса. Изготвянето на отчета ще включва диспути в Комисията по вътрешни работи и правораздаване в Екологичен потенциал, както и в пленарна зала с присъединяване на представители на Европейска комисия и на Съвета. При триумф в договарянията с поличитеческите групи в Екологичен потенциал се чака евродепутатите да одобряват резолюция по тематиката през октомври тази година.

„ На последния си конгрес Българска социалистическа партия открои участието на България в Шенген и Еврозоната като непосредствени национални цели. Тогава ръководещите не се вслушаха в причините, че неприемането ни в Шенген е проблем освен за България, само че и за Европейски Съюз като цяло и обявиха, че по време на Българското председателството не можем да слагаме национални въпроси. Смятам, че идното Австрийско председателство, ръководено от десницата, е исторически прозорец да сложим въпроса на дневен ред. По това ще си проличи дали Българското председателство и дейната външна политика през последните 6 месеца са били сполучливи и ще донесат действителни изгоди за българските граждани”, безапелационен е Станишев.



Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР