До края на 2021 г. ще бъде извършена цялостна дигитализация

...
До края на 2021 г. ще бъде извършена цялостна дигитализация
Коментари Харесай

Спортното министерство дигитализира Музея на спорта

До края на 2021 година ще бъде осъществена цялостна цифровизация на “Музея на историята на физическата просвета и спорта”, който се намира на Националния стадион “Васил Левски”. Проектът се извършва от Министерството на младежта и спорта с финансиране от ЮНЕСКО. Целта е да се способства за опазването и популяризирането на културното завещание в направление “Спорт” посредством потребление на модерните технологии.

В момента се прави снимането на над 1000 експоната, които са изложени в музея, съхранил спортната популярност на България. Те ще бъдат картотекирани и показани текстово в актуализирания уебсайт. Това ще даде опция сбирката да бъде налична онлайн за всички искащи.

“Музеят на спорта е единственият по рода си в нашата страна. Той демонстрира историята на обичайно мощните за България спортове. Проектът е един огромен късмет да бъдат цифровизирани емблематичните експонати за родния спорт. Това ще даде опция на доста хора от разнообразни точки на страната и света да видят експонати от славната история на родния спорт. Крайно време беше това да се случи, тъй като в немалка част от българските музеи дигитализацията на фондовете към този момент е факт”, съобщи уредникът на Музея на спорта Катя Иванова.

В рамките на плана ще бъде сниман и къс филм, който ще показва значими обстоятелства от историята на спорта в България с акцент на спортните достижения на дамите и равенството на половете във връзка с опцията за реализиране на спортни триумфи. Планира се и провеждането на просветителни семинари, ориентирани към учениците от спортните учебни заведения.

“Фондовете на музея са добити посредством дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Въпреки усилената работа всеки искащ може да посети Музея на спорта всеки работен ден”, добавя Катя Иванова.
В идващите два месеца ще бъдат направени нови анотации на експонатите на български и британски език и ще бъдат сложени във витрините на музея по нов, по-модерен и атрактивен за публиката метод. Проектът по цифровизация завършва на 31 декември 2021 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР