До края на 2019 г. Русия и Украйна ще подпишат

...
До края на 2019 г. Русия и Украйна ще подпишат
Коментари Харесай

Русия и Украйна се договориха за пренос на газ до 2025 г.

До края на 2019 година Русия и Украйна ще подпишат контракт за преноса на съветски газ към Европа и срокът му ще е 5 години, заяви късно в петък съветският вицепремиер Дмитрий Козак, представен от РИА " Новости ".

Сегашното 10-годишно съглашение изтича в среднощ на 31 декември и " Газпром " и " Нафтогаз " търсеха компромис с посредничеството на Европейската комисия. Последната среща стартира в четвъртък в Берлин и съгласно Козак и консултант на украинския президент има съглашение и за финансовите искания, които двете страни си насочат взаимно. В четвъртък на годишната си конференция президентът Владимир Путин съобщи, че Москва желае да продължи газовия пренос през Украйна при условия, преференциални и за Киев.

" Обемите за пренос са задоволителни да задоволят потребностите на европейските консуматори ", сподели още Козак, само че не уточни съответни параметри. " Подписахме тристранен контракт с Европейския съюз ", добави той.

Андрей Ермак, асистент на президента Володимир Зеленский, заяви, че " Газпром " ще извърши решението на Стокхолмския арбитраж за погашение на украинската " Нафтогаз " на 3 милиарда $. Става дума за решение от предходната година, определящо съветската компания да изплати отплата за недоставен газ в границите на директен контракт. " Газпром " апелира, само че Путин сподели през декември, че Русия би трябвало да изхожда от изискванията на това решение, въпреки да го счита за политическо.

Путин подсети също, че Украйна дължи на страната му аналогична сума по еврооблигации, изкупени от Москва през 2013 година Един от обсъжданите с Киев разновидности бе задължението към Украйна да бъде анулирано от насрещните отговорности на украинците. Според Ермак това не се е случило и Москва е приела през вчерашния ден да заплати 3 милиарда $ в брой. Подробности би трябвало да бъдат обявени през днешния ден.

" Вече разполагаме с политическа рамка с основните моменти от съглашението сред двете компании, належащо за контракт за дълготраен транспорт на газ ", съобщи в петък еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, взел участие в договарянията в немската столица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР